FNV

20-5-2009

FNV bezorgd over jeugdwerkloosheid

"Goed dat we deze afspraak gemaakt hebben om de gevolgen van de crisis te verminderen." Aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius over de vandaag bezegelde overeenkomst tussen gemeenten (VNG) en sociale partners. Zij kondigde aan dat werkgevers en werknemers binnenkort ook een soortgelijke afspraak met uitvoeringsinstantie UWV hopen te maken.

Minder te spreken is de FNV-voorzitter over de daadkracht van het kabinet: "Het is nu twee maanden geleden dat we met kabinet en werkgevers een sociaal akkoord in het Catshuis hebben afgesproken. Het wordt tijd dat het kabinet uitvoering geeft aan de afspraken die we hebben gemaakt."

Jongerius is vooral bezorgd over de ontwikkelingen rond de jeugdwerkloosheid: "We moeten alles uit de kast halen om een herhaling uit het verleden te voorkomen. We willen geen nieuwe `no future generatie'. Daarom wil de FNV o.a. voor alle jongeren die van school komen dat er ofwel een vervolgopleiding beschikbaar moet zijn, een leer-werkplek in het kader van de Beroeps Begeleide Leerweg, of gewoon goed werk, of een stage. Jongeren hebben recht op en blijven recht houden op werk dat normaal beloond wordt.

Ook vindt de vakcentrale dat de crisis geen excuus mag worden om jongeren regulier werk tegen een uitkering en onder de normaal geldende beloning te laten uitvoeren.

De FNV beklemtoont ook dat daar waar `voorschakeling' nodig is (leren, leren werken, Nederlandse taal), dat dat kan met behoud van uitkering. Stageplaatsen behoren te vallen onder de normale stageregelingen die er in de betreffende sector zijn. De arbeidsvoorwaarden van leer-werkplekken horen wat de FNV betreft te zijn geregeld in de CAO.

Lees hieronder de volledige overeenkomst tussen sociale partners en gemeenten:

{icon_pdf.gif} overeenkomst_sociale_partners_gemeentes_over_jeugdwerkloosheid Zie het origineel