Provincie Antwerpen


20 mei 2009

Humanitasprijs van de Provincie Antwerpen 2010.

Indiening kandidaturen.

Ter gelegenheid van 150 jaar onafhankelijkheid van België werd in 1980 door het provinciebestuur van Antwerpen de tweejaarlijkse prijs 'Humanitasprijs van de provincie Antwerpen' ingesteld. De prijs, die bestaat uit het Humanitasbeeld en een geldprijs van 7.440 euro, wordt in 2010 voor de zestiende maal toegekend. Kandidaturen voor de prijs moeten vóór 1 januari 2010 bij het provinciebestuur bezorgd worden.

Voor de Humanitasprijs komen een persoon, een instelling of vereniging die op een uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot de welvaart en het welzijn van de provincie Antwerpen in aanmerking. Elke persoon, instelling of vereniging kan een kandidaat voor de prijs voorstellen. De kandidatuur moet vóór 1 januari 2010 bezorgd worden aan de gouverneur van de provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. Elke kandidatuur moet duidelijk gemotiveerd zijn en het dossier moet voldoende documentatie bevatten. De toekenning van de prijs zal tegen de herfst van 2010 gebeuren. Dan wordt de prijs officieel uitgereikt tijdens een openbare plechtigheid.

Vorige laureaten

* De prijs werd voor de eerste maal toegekend in 1980 aan Baron prof. Dr. Ludo van Bogaert, een belangrijk medicus en wetenschappelijk onderzoeker.
* Jeanne Brabants, directeur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, mocht in 1982 de prijs ontvangen.
* In 1984 werden de vrijwilligers van Tele-Onthaal Antwerpen, die dag en nacht ten dienste staan van mensen met levensmoeilijkheden, bekroond.
* Het Fonds Alex de Vries mocht in 1986 de prijs in de wacht slepen. Het Fonds heeft tot doel behoeftige jonge musici uit de ganse wereld bij te staan en te begeleiden op velerlei gebied, gaande van het verlenen van onderdak tot het organiseren van concerten, enz.
* Prof. Dr. Jean Marquet die als eerste het principe van en de heelkundige techniek voor trommelvlies- en gehoorbeentjestransplantaties heeft ontworpen en uitgevoerd, kreeg de prijs in 1988.
* Het Centrum Kauwenberg Antwerpen helpt met haar bijzondere aanpak mensen uit de vierde wereld opnieuw de confrontatie met de maatschappij aangaan, en ontving daarvoor de Humanitasprijs 1990.
* In 1992 ging de prijs naar het Actiecomité Mucoviscidose uit Antwerpen. Deze vereniging heeft tot doel de kinderen en jongvolwassenen die lijden aan mucoviscidose, een vrij vaak voorkomende, ernstige chronische ziekte die long- en darmaandoeningen veroorzaakt, te helpen.
* De laureaat van 1994, De Bijster uit Essen, biedt opvang en begeleiding van dementerende en demente bejaarden en staat daarbij model voor gelijkaardige initiatieven.
* De Katholieke Vereniging Gehandicapten uit Antwerpen, die bekroond werd in 1996, zet reeds gedurende meer dan vijftig jaar haar integratie-idee voor gehandicapten in de praktijk om.
* De in 1998 gelauwerde Pater Luc Versteylen is een sociaal bewogen figuur die het prototype van de Humanitasgedachte belichaamt.
* De vzw Palliatieve Hulpverlening Antwerpen heeft een pioniersrol vervuld en oefent een belangrijke signaalfunctie uit in het maatschappelijke debat rond de problematiek van de stervensbegeleiding, en werd daarvoor in 2000 gehuldigd.
* De vzw Twerk uit Herentals heeft als doelstelling zowel het stimuleren als het zelf realiseren van allerlei voorzieningen voor de hulp aan kinderen, jeugd en volwassenen met autistisch gedrag en aanverwante stoornissen. Twerk kreeg in 2002 de Humanitasprijs.
* In 2004 ging de prijs naar het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen vzw, in 1979 o.l.v. professor Clara in Antwerpen opgericht als het eerste centrum in Vlaanderen voor hulpverlening aan mishandelde kinderen.
* Het Greet Rouffaer Huis vzw, bekroond in 2006, is een nazorgcentrum voor brandwondenpatiënten, hoofdzakelijk actief in de provincie Antwerpen. Er wordt een totaalpakket aan diensten en zorgverlening geboden voor de brandwondenpatiënt die het ziekenhuis verlaten heeft, met extra aandacht voor getroffen kinderen.
* In 2008 ging de prijs naar de Sant'Egidiogemeenschap (Sint-Egidiusgemeenschap) die zich met meer dan vijfhonderd vrijwilligers al twintig jaar inzet voor kansarmen, daklozen, kinderen, bejaarden en vreemdelingen in Antwerpen.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)

Perscontact:
Jan Michiels
Departement Cultuur
jan.michiels@admin.provant.be tel.+32 (0)3 240 64 12