C/TAC-Align

P E R S B E R I C H T
's-Hertogenbosch, 19 mei 2009

Hogere omzet en lagere winst Ctac in 1e kwartaal

Kerncijfers
EUR miljoen (tenzij anders vermeld) Q1 2009 Q1 2008 Q4 2008 Omzet 20,6 17,0 19,7
Bedrijfsresultaat 1,0 2,1 1,8
Nettowinst 0,5 1,3 1,2
Aantal medewerkers ultimo (headcount) 492 414 480
Hoofdpunten

* Omzet stijgt met 21% ten opzichte van eerste kwartaal 2008; autonome stijging 8%

* Bedrijfsresultaat gedaald naar EUR 1,0 miljoen door druk op bezettingsgraad en een lagere marge op projecten

* Inhuur externen sterk teruggebracht gedurende kwartaal; bezettingsgraad eigen medewerkers nog niet op het gewenste niveau

* Operationele slagkracht versterkt door optimalisatie samenwerking tussen de verschillende divisies van Ctac

* Marktomstandigheden blijven moeilijk in 2009

Bart Hogendoorn, CEO: "De omstandigheden in de markt zijn uitdagend en ik verwacht dat dit minimaal de rest van het jaar zo zal blijven. In 2009 richten we ons met name op de efficiency van de bedrijfsvoering en de kwaliteit van onze diensten. De in 2008 gekozen strategie, qua organisatiestructuur, markten en productvoering, zal Ctac vasthouden om verdere groei in marktaandeel en omzet te bewerkstelligen." Ctac N.V. (Ctac) heeft over het eerste kwartaal van 2009 een omzet gerealiseerd van EUR 20,6 miljoen een stijging van 21% ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Van de kwartaalomzet was EUR 3,1 miljoen afkomstig uit de verkoop van licenties en onderhoudscontracten (Q1 2008: EUR 1,7 miljoen). Circa EUR 2,0 miljoen van de licentieomzet betreft nieuwe projecten, de rest onderhoudscontracten (Q1 2008: EUR
1,0 miljoen). De autonome omzetstijging bedroeg 8%. Dit is de stijging exclusief Crossverge en Alpha one, die in 2008 zijn overgenomen en exclusief Core Consulting dat begin 2009 is overgenomen.

2
Ook ten opzichte van het vierde kwartaal is de totale omzet gestegen. Dit is met name het gevolg van de acquisitie van Core Consulting en een hogere omzet uit licenties en onderhoudscontracten (Q4 2008: EUR 1,6 miljoen). Ten opzichte van het vierde kwartaal is het aantal ingehuurde externe consultants sterk afgebouwd. Per saldo is de omzet uit consultancy activiteiten gedaald.
De lichte druk op omzet en resultaten in het laatste kwartaal van 2008 heeft zich in het eerste kwartaal van 2009 duidelijk versterkt. Als gevolg van de sterke groei van Ctac in 2008, komt die druk niet direct tot uitdrukking in de omzetontwikkeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008, maar wel in de bezettingsgraad en dalende marges op projecten.
Het bedrijfsresultaat daalde als gevolg hiervan van EUR 2,1 miljoen over het eerste kwartaal van 2008 naar EUR 1,0 miljoen over het eerste kwartaal 2009. De EBIT-marge bedroeg in het eerste kwartaal van 2009 4,5%. Door het terugbrengen van de inhuur van externen is de daling van de bezettingsgraad van eigen medewerkers redelijk op peil gebleven. Gedurende het eerste kwartaal is de operationele slagkracht vergroot door optimalisatie van de samenwerking tussen de divisies van Ctac. Veel aandacht is besteed aan resourceplanning en sales coördinatie. Daarnaast worden daar waar mogelijk kosten gereduceerd en ligt er een sterke nadruk op beheersing van het werkkapitaal.
In januari 2009 is de overname van het Belgische Core Consulting afgerond, waarmee Ctac haar leidende positie in de Belgische markt van SAP-specialisten versterkt. Core Consulting is in het eerste kwartaal samengevoegd met de bestaande activiteiten van Ctac Belgium op het gebied van SAP beheer. De koopsom is gebaseerd op een earnoutregeling die afhankelijk is van het resultaat van Core Consulting over 2009 en 2010. Het laatste deel van de koopsom wordt daarom pas in het eerste kwartaal van 2011 betaald. Begin januari is een bedrag van EUR 2,2 miljoen aan contanten betaald. Afhankelijk van de uiteindelijk gerealiseerde resultaten bedraagt de totale koopprijs naar verwachting circa 3x de gemiddelde EBIT over 2008, 2009 en 2010. Begin mei 2009 is bekend gemaakt dat Ctac de resterende minderheidsbelangen in haar MKB activiteiten heeft opgekocht voor een bedrag van EUR 1,3 miljoen in contanten. De solvabiliteitsratio ligt ook na deze overnames op een acceptabel niveau. Gedurende 2008 heeft Ctac minderheidsbelangen gekocht van meerdere dochters. Voor transparantiedoeleinden heeft Ctac deze transacties beschreven in een Information Document. Dit Information Document is te vinden op de website van Ctac, onder Investor Relations / aandeelhoudersinformatie.
De maand april 2009 laat jaar-op-jaar eenzelfde ontwikkeling zien als het eerste kwartaal van 2009. Ctac zal de ontwikkelingen bij haar operaties nauwgezet blijven volgen en afhankelijk van de impact van de recessie op de vraagontwikkeling de organisatie indien nodig verder aanpassen.
/ / / / / / / / / /

3
Profiel Ctac
Ctac is ICT-dienstverlener, gespecialiseerd in ERP-oplossingen. Activiteiten bestaan uit implementatie, integratie en beheer van o.a. SAP en Microsoft systemen en hiervan afgeleide activiteiten, zoals systeemupgrades en systeemoptimalisaties. De onderneming is SAP Gold Partner en Microsoft Gold Partner in Nederland en België. Bovendien is Ctac de grootste SAP reseller in Nederland voor middelgrote ondernemingen. Tot de klantenkring behoren ongeveer 600 organisaties, van elke bedrijfsgrootte en uit uiteenlopende branches. Per ultimo maart 2009 had Ctac 492 medewerkers in dienst. Ctac is actief in Nederland, België en Duitsland; het hoofdkantoor is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Het bedrijf is genoteerd aan Euronext Amsterdam (ticker: CTAC).