Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ONDER EMBARGO TOT 20 MEI 2009, 15.00uur

20 mei 2009

Klokhuiskijkers ontwerpen huis in Almere Poort

Ali B. en presentator Bart maken winnaars ontwerpwedstrijd 'Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS' bekend.

Op woensdag 20 mei zijn in stadsdeel Almere Poort de winnaars bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd 'Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS'. De ontwerpen van zes jonge Klokhuisarchitecten zijn door architect Jord den Hollander samengevoegd tot een definitief ontwerp, dat vanaf 2010 gebouwd zal worden. Het ontwerp van het KlokHUIS is feestelijk onthuld door Almere's bekendste inwoner Ali B. en door Klokhuispresentator Bart Meijer.

Een jury bestaande uit wethouder Adri Duivesteijn, Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, architect Jord den Hollander en Het Klokhuiseindredacteur Loes Wormmeester koos uit 1.177 inzendingen de volgende winnaars:

De winnende ontwerpen in de verschillende categorieën zijn: Slapen / Slapen in de zee, Thijs van den Berg, 11 jaar, Heerenveen Wassen & Plassen / De milieubadkamer, Niels Visser, 9 jaar, Utrecht Spelen & Niksen / Haal buiten naar binnen, Nick Dikkers, 14 jaar, Babberich Koken & Eten / De slakkeneetkeuken & De mobiele keukenkoffer, Naomi & Zita Swagten, 11 en 7 jaar, Eindhoven De Buitenkant / De vrolijke taart, Anouk Noortman, 10 jaar, Uden

Architect Jord den Hollander: "Ik stond versteld van de veelzijdigheid van de inzendingen. De kinderen gebruikten alle denkbare materialen en vormen, maar kwamen ook met slimme oplossingen voor zonne-energie en hergebruik van water. Het was een enorme uitdaging om alle winnende ontwerpen in één huis samen te laten komen. Dat is goed gelukt; het eindresultaat is een uniek gebouw."

NPS programma Het Klokhuis startte op 2 februari het crossmediale project 'Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS'. Met dit project wil Het Klokhuis kinderen betrekken bij de bouw van een huis. In de ontwerpfase van het project, konden kinderen via www.hetklokhuis.nps.nl in vijf verschillende thema's meedoen aan de ontwerpwedstrijd.

In 2010 gaat de bouw van het KlokHUIS daadwerkelijk van start. Het KlokHUIS wordt gebouwd op een nu nog braakliggend terrein in een nieuwe wijk in Almere Poort, het vierde en nieuwste stadsdeel van Almere. Het gebouw gaat onderdeel uitmaken van het Cascadepark, dat een 'etalage van duurzaamheid' wordt. Het doel is om het KlokHUIS een publieke, educatieve functie te geven.

Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen in Almere - en tevens jurylid - reageert enthousiast op de plannen van Het Klokhuis: "Een leuk initiatief! Ik vind het bijzonder dat wij in Almere, de jongste gemeente van Nederland, een echt KlokHUIS krijgen. Het KlokHUIS is uniek in Nederland, en een grote aanwinst voor de stad."

'Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS' wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Almere, het VSBfonds, het SNS Reaalfonds, de NPO, de Provincie Flevoland, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, de Stichting Cultuurbreed en NAi Educatie.

www.hetklokhuis.nps.nl

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviews: Herrie
info @herrieschoppers.nl
020-486 82 12

Gemeente Almere/ Perstelefoon
06-51002107

De winnaars van "Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS" presenteren samen met architect Jord den Hollander en Klokhuispresentator Bart Meijer hun maquette Fotograaf: Leendert Jansen

De maquette van het KlokHUIS door Jord den Hollander