Gemeente Delft College akkoord met actieprogramma Binnenstad

Het college is akkoord met het Actieprogramma Binnenstad Delft 2009 - 2014. Het is een leidraad voor een gezamenlijke inspanning door zowel gemeente, ondernemers en bewoners voor een vitale binnenstad. Doel is de komende jaren samen en op gelijkwaardige voet met partners te werken aan de versterking van zowel het economisch functioneren als de belevingswaarde van dit gebied.

Het afgelopen jaar is in diverse groepen en in vele sessies over de toekomst van binnenstadsmanagement gesproken. Het Actieprogramma is in samenwerking met diverse partners, de klankbordgroep Binnenstad en de Stichting Centrum Management Delft opgesteld.

Wethouder Lian Merkx: 'De binnenstad is volop in verandering. Daarom moeten we daar de komende jaren anders mee omgaan. We richten ons met het Actieprogramma de komende vijf tot zeven jaar op het creëren van een levendige en leefbare binnenstad waar onze eigen bevolking trots op is. Hierbij moeten we actief en zo optimaal mogelijk gebruik maken van onze eigen kernkwaliteiten. Daarnaast moeten we zo goed mogelijk inspelen op de kansen die het project Spoorzone biedt. En omdat er zo veel speelt in dit gebied moeten we een keuze maken in de hoeveelheid mogelijke projecten voor een effectieve en efficiënte bijdrage aan een vitale stadskern".

Concreet richt de gemeente zich de komende jaren samen met betrokken partijen onder meer op onderstaande projecten:
* Een impuls voor de noordelijke binnenstad om de aantrekkelijkheid ervan te vergroten en een toename van het aantal passanten te bevorderen. Onder meer door een extra publiekstrekker in het gebied en de noord-zuidroutes tussen de winkelgebieden te verbeteren.
* Oprichten van een ondernemersfonds voor gezamenlijke marketing, evenementen en acties voor 'schoon, heel en veilig';
* Afronding invoering autoluwe binnenstad fase 4, eventueel een fase 5 afhankelijk van komende evaluatie. Doel is een aaneengesloten autoluw winkelgebied met voldoende parkeerplaatsen aan de rand en een efficiënt en milieuvriendelijk distributiesysteem voor leveranciers;
* Aantrekkelijkheid van het gebied voor bezoekers vergroten op specifieke deelaspecten onder meer door een optimale bewegwijzering en voldoende bereikbaarheid en parkeergelegenheid voor touringcars;
* Herinrichting van een beperkt aantal pleinen en delen van de openbare ruimte om de aantrekkelijkheid voor kinderen onder de 12 jaar te vergroten en de kwaliteit van en het aantal groenvoorzieningen te vergroten.

Een aantal van deze projecten zijn al gedeeltelijk in uitvoering en/of betreffen een continue proces.

Noot voor de redactie (