Gemeente Tilburg

Nummer
2009200BW
Datum
20 mei 2009

Ondergrondse afvalcontainers op Paleisring en Hendrikhof

Voor restafval, papier en glas
Op de Paleisring (ter hoogte van huisnummer 17) en op het Hendrikhof (achter de Livera) worden op verzoek van ondernemers ondergrondse containers geplaatst. Hierin kunnen zij papier, glas en restafval gescheiden aanbieden. De containers worden in oktober geplaatst. Dat heeft het college deze week besloten.
Op verzoek van ondernemers
In de binnenstad wordt bedrijfsafval en huishoudelijk afval via afvalcontainers ingezameld. Het huishoudelijk afval wordt één keer per week opgehaald. Het ophalen van het bedrijfsafval wordt meerdere malen per week gedaan. Bij sommige bedrijven zelfs zes keer per week. "En dat betekent dat een aantal straten in de binnenstad de hele week ontsierd worden door afvalcontainers", aldus wethouder Johan van den Hout (schoonhouden stad). "Bovendien zijn er vaak inzamelwagens in de binnenstad. Ondernemers kwamen daarom met de vraag of er een alternatief was voor de afvalcontainers rond het Piusplein. Er worden in oktober op twee locaties ondergrondse containers geplaatst. Na een half jaar wordt bekeken of ondernemers en inwoners tevreden zijn met de nieuwe manier van inzameling."
Containers voor ondernemers en een aantal bewoners De containers zijn in eerste instantie bedoeld voor ondernemers die een inzamelcontract hebben bij het BAT. Zij krijgen een toegangspasje voor deze ondergrondsecontainers. Omdat een aantal bewoners geen opslagruimte hebben voor hun afvalcontainers mogen zij ook gebruikmaken van deze containers. Omdat bewoners afvalstoffenheffing betalen krijgen deze bewoners een gratis toegangspas. Inwoners en ondernemers worden via een brief uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe inzamelingsmethode. Voordelen ondergrondse containers

- Het afval wordt onder de grond verzameld. Boven de grond is alleen de zuil zichtbaar waar het afval in moet;

- Gebruikers kunnen elk uur van de dag hun afval afgeven;
- Er staan minder containers op straat waardoor het straatbeeld verbetert;
- In de ondergrondse containers kan veel meer afval dan in de huidige containers. Er komen dus minder vaak inzamelvrachtwagens in de binnenstad;
- De afvalscheiding verbetert omdat er aparte containers zijn voor papier, glas en restafval;

- De omgeving is schoner en er is minder stankoverlast. Het in dit persbericht genoemde collegebesluit hoeft niet naar de raad en is daarmee definitief.