Ingezonden persbericht


FILMJAARBOEK 2008/2009 nu overal verkrijgbaar

Kortingsbon in De Filmkrant, Zine en Holland Film Nieuws

Het Filmjaarboek 2008/2009, een onmisbare bron van informatie voor iedere filmliefhebber, is nu overal verkrijgbaar. In de eerstvolgende uitgaven van De Filmkrant, Zine en Holland Film Nieuws staat een kortingsbon. Zie voorbeeld bijgaand. Media die het Filmjaarboek willen recenseren kunnen een recensie-exemplaar opvragen bij monique@mvsp.nl

Het Filmjaarboek 2008/2009 bevat beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2008 in Nederland zijn uitgebracht. Van OORLOGSWINTER tot ZOMERHITTE
Van INTO THE WILD tot HUNGER
Van DE BRIEF VOOR DE KONING tot BURN AFTER READING

Bovendien een jaaroverzicht, een lijst van de belangrijkste filmprijzen, bezoekcijfers, adressen van film- en dvd-distributeurs en maar liefst zeven speciaal voor het Filmjaarboek geschreven artikelen:

Clint Eastwood door de ogen van regisseur Martin Koolhoven en bokskampioen Lucia Rijker 'De auteur van het jaar' is dit keer Clint Eastwood die met CHANGELING en GRAN TORINO bewees nog even vitaal als vroeger te zijn. Regisseur Martin Koolhoven (OORLOGSWINTER) bekeek een groot aantal films van Eastwood met een frisse blik. Bokskampioen Lucia Rijker die met Eastwood op de set stond van MILLION DOLLAR BABY schrijft wat er zo speciaal is aan deze levende legende.

Francisco van Jole over zelfgemaakte internetfilms Internetjournalist Francisco van Jole zocht naar aanleiding van be kind rewind, waarin Hollywoodfilms door amateurs worden nagespeeld, naar soortgelijke do-it-yourself-films. Internet en digitalisering veranderen de filmindustrie op dezelfde manier als de techniek ook in de rest van de samenleving aan gevestigde posities rammelt.

Superheldenfilms: THE DARK NIGHT, IRON MAN, HANCOCK 2008 was het jaar van de superheld, met THE DARK NIGHT als hoogtepunt, gevolgd door IRON MAN en HANCOCK. Om het succes van THE DARK NIGHT echt te kunnen begrijpen, neemt Joost Broeren het genre van de superheldenfilm als geheel onder de loep.

De controverse van 2008: EPISODE 3 - 'ENJOY POVERTY' De grootste controverse van 2008 ontstond rondom de documentaire EPISODE 3 - 'ENJOY POVERTY', waarin beeldend kunstenaar Renzo Martens de wereld van de journalistiek en de ontwikkelingssamenwerking in Afrika flink opschudde. Het Filmjaarboek vroeg journalisten als Joris Luyendijk, Linda Polman, Sander Veeneman en organisaties als Artsen Zonder Grenzen om een reactie.

Macht in de klas: de leraar in de film
De belangrijkste filmprijs, de Gouden Palm van het Filmfestival Cannes, werd gewonnen door ENTRE LES MURD, over een idealistische leraar in een buitenwijk van Parijs die het te stellen krijgt met zijn mondige leerlingen. Rebecca Breuer doet uit de doeken hoe de leraar door de jaren heen in films is verbeeld en wat we van hem kunnen leren.

Cabaretiers over hun filmliefde
Het Filmjaarboek is verheugd dat de sponsorovereenkomst met Film1 wordt voortgezet, net als de samenwerking met de redactie van internetdochter Filmfocus, die onder de noemer Filmliefde een aantal bekende cabaretiers heeft gevraagd naar hun grappigste, ontroerendste en engste film. Op de website www.film1.nl zijn de filmbeschrijvingen van het Filmjaarboek te lezen bij de uit te zenden films.

Ook dit keer is weer de uiterste zorg besteed aan het doen van naspeuringen naar de in Nederland uitgebrachte titels en het verzamelen van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen (de zogeheten 'aspect ratio') en dvd-gegevens. Ook digitaal geprojecteerde films zijn in het boek opgenomen met credits en beschrijving. Het gaat hier met name om de documentaires van distributeur Cinema Delicatessen. Voor de inhoudelijke besprekingen werd opnieuw een beroep gedaan op een keur aan gevestigde en aankomende filmscribenten, die tezamen een breed scala aan dagbladen, weekbladen en filmtijdschriften, maar ook filmbedrijven vertegenwoordigen.

Subsidiënt
Het Filmjaarboek 2008/2009 is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting Nederlands Fonds voor de Film, Amsterdam

Hoofdsponsor
Film1, Amsterdam

Vrienden van het Filmjaarboek 2008/2009
A-Film Distribution, Amsterdam
Belbios, Weesp
Binger Filmlab, Amsterdam
Cinéart, Amsterdam
Cinekid, Amsterdam
Filmmuseum, Amsterdam
Holland Animation Film Festival (HAFF), Utrecht
International Documentary Film Festival (IDFA), Amsterdam Nederlands Film Festival, Utrecht
Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), Tilburg Rotterdam Media Fonds, Rotterdam
Stichting Fuurland/ de Filmkrant, Amsterdam
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, Amsterdam Videma, Noordeloos
Working Kuppens Communicatie, Amstelveen

Redactie: Hans Beerekamp. Mariska Graveland (eindredactie en organisatie), Harry Peters (credits)
Jaaroverzicht: Karin Wolfs, Kevin Toma
Artikelen: Rebecca Breuer, Joost Broeren, Olga van Ditzhuijzen, Francisco van Jole, Martin Koolhoven, Lucia Rijker
Interviews Film1 Filmliefde: Robbert Blokland, Oene Kummer Tekst filmbesprekingen: Leo Bankersen, Bas Blokker, Joost Broeren, Jos van der Burg, Kees Driessen, Jan Pieter Ekker, Ilona van Genderen Stort, Belinda van de Graaf, Mariska Graveland, Fritz de Jong, Arthur Kleintjens, Eric Koch, Romy van Krieken, Oene Kummer, Remke de Lange, Mike Lebbing, Dana Linssen, Yosha Margherita, André Nientied, Harry Peters, Bart van der Put, Jann Ruyters, Kevin Toma, Annelotte Verhaagen, André Waardenburg, Karin Wolfs, Ab Zagt. Sponsorwerving en productie: Lex Veerkamp
Ontwerp omslag en binnenwerk: Henk Rabbers
Boekuitgave: (c) 2009 Stichting Filmuitgaven, Amsterdam. Een uitgave van Uitgeverij International Theatre & Film Books (Amsterdam). 296 pagina's, volledig in full-color, formaat 17 x 24 cm, ISBN 978 90 6403 739 9 Prijs: ± ¤ 20,-

.....................