Trots op Nederland

Nieuws

Opschorten verminderen aantal cellen
Spreektekst van het debat van woensdag 20 mei 2009 Voorzitter,

Gevangenissen dicht... illegalen, criminelen en Marokkaans tuig vrij op straat!
Dat is Nederland met de VOC-mentaliteit van Balkenende IV. Kabinet wordt wakker.....
Eén blik op de situatie in onze grote steden, één blik op de wildgroei aan opgelegde taakstraffen is genoeg om te weten dat dit een verkeerd voornemen is.

Gevangenissen worden gesloten terwijl tegelijkertijd het tuig op straat wordt gedoogd en niet aangepakt. Dat kan toch niet!! Kijk bijvoorbeeld eens naar Gouda, waar jongeren die stenen gooien naar politieauto's slechts een tik op de vingers krijgen. "Foei,volgende keer niet meer doen!"

Dat tuig lacht de Nederlandse politie vierkant uit. Zij weten immers dat de Nederlandse overheid te slap en te laf is om met harde hand orde op zaken te stellen. Straatterreur en crimineel gedrag lonen in ons mooie land!

TrotsopNederland stelt voor de gevangenissen die de staatssecretaris wil sluiten, in plaats daarvan te gebruiken voor dit soort criminele jongeren. Oppakken, opsluiten en opvoeden. Niet oeverloos kletsen en theedrinken. Alleen door hard optreden en grenzen stellen worden de straten en wijken weer veilig en leefbaar.

Geef onze politie dan ook de ruimte om hard op te treden, zij willen wel. Maar hun superieuren niet en deze regering niet. Zorg voor voldoende blauw op straat, dat is iets anders dan bezuinigen op de politie.

Voorzitter, het sluiten van cellen is natuurlijk een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Hoe komt het eigenlijk dat deze staatssecretaris wordt geconfronteerd met de noodzaak tot bezuinigen?Kan het zijn dat de staatssecretaris wordt geconfronteerd met een tegenvaller op de begroting, veroorzaakt door de `onverwacht' hoge kosten van de veel te hoge instroom van vreemdelingen?

Voorzitter, is het waar dat alle particuliere beveiligingsbedrijven de laan uitgestuurd worden en dat de vrijgekomen functies worden ingevuld door aan de kant gezette bewaarders? De beloofde banengaranties gaan in dat geval over de ruggen van de mensen bij de beveiligingsbedrijven.

Terug naar de gevangenissen. Hoe kan het zijn dat het onveiligheidgevoel onder de burgers toeneemt maar de minister hier een mooi weer verhaal houdt over gedaalde criminaliteitscijfers? Wie houdt hier nu wie voor de gek? De burgers ons?Of de staatssecretaris de burgers door hier mooie sier te maken met dode statistieken? Ik heb zo mijn vermoedens.

Het is weer een schoolvoorbeeld van regentenmentaliteit. Ik sta voor een ander Nederland dan dit kabinet. Ik sta voor een Nederland waar je wordt beloond voor je werk. Ik sta voor een Nederland waar mensen vrij hun leven kunnen leven. En ik sta voor een Nederland waar je als crimineel hard wordt aangepakt. Waar je als crimineel gewoon de gevangenis ingaat en waar illegaliteit strafbaar is.

Voorzitter, wij hebben nu cellen vrij....wij hèbben nu plaats! Een beter moment om illegaal verblijf in ons land strafbaar te stellen zal deze staatssecretaris nooit meer meemaken. Let wel, het opsluiten van illegalen, uiteraard gevolgd door uitzetting, levert ook bezuinigingen op! Weliswaar bij andere departementen maar dat maakt toch niet uit! Dat moet je een beetje groot zien.

Kinderen, scholen, gezondheidszorg, huisvesting, criminaliteit, draaideurcriminelen, onveiligheidgevoel... Als deze staatssecretaris illegaal verblijf in Nederland nu niet strafbaar wil stellen....met een overvloed aan cellen en bewakers ter beschikking. Nederland verwordt tot een paradijs voor criminelen en illegalen. De gevangenissen gaan dicht en zij lopen vrij rond.

Misschien dat de regering daar trots op is... Ik ben het niet! TrotsopNederland
Rita Verdonk
20 mei 2009.

De volgende motie is door Rita Verdonk tijdens dit debat ingediend; De dalende behoefte aan celruimte kan veroorzaakt worden door het stellen van andere prioriteiten door justitie en politie, het milde straffenbeleid, een tekort aan opsporingscapaciteit en een sterk dalende aangifte bereidheid. Het niet mee wegen van deze factoren kan de prognose over een dalende cellenbehoefte volledig onderuit halen. Ik verzoek een onderzoek in te stellen dat deze factoren meeweegt en in afwachting van de uitkomsten van dit onderzoek de geplande sluiting van gevangenissen op te schorten om een toekomstig tekort aan cellen met de daarbij behorende kapitaalvernietiging te voorkomen