CNV Onderwijs

24 juni 2009

Verslag van de 98e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 20 mei 2009, gehouden te Amersfoort (de Amershof

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven, Homepage Vakcentrale

Door: W. Stoop


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom. De meditatie wordt verzorgd door Lenie Bakker.


2. Vaststelling van de agenda.


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Redactioneel akkoord. Naar aanleiding van: n.a.v. pnt. 5 (sectorledenvergadering): Frans Kruizinga zal contact opnemen met de betrokkenen in het Afdelingsbestuur Noord Brabant- Zeeland i.v.m. een zeer onheuse en onterechte opmerking namens het rayon Breda richting SB omtrent de financiën. Lenie Bakker komt t.z.t. terug op haar opmerking omtrent de eventuele uitbreiding van het SB met iemand, belast met het RCP werk.


4. Mededelingen en post. De secretaris deelt mee, dat hij relatief vrij veel reacties binnenkrijgt op de sectornieuwsbrieven; deze worden in voorkomende gevallen doorverwezen naar deskundigen.


5. Laatste voorbereiding AV van 27 mei a.s. Henk Köhler brengt verslag uit van een bijeenkomst te Utrecht omtrent de structuurvoorstellen etc. van het VB. Daar bleek dat lang niet alle stukken ter hand waren gesteld aan de betrokkenen. Er zijn inmiddels vrij veel amendementen ingediend, w.o. enkele van onze sector. Preadviezen vanuit het VB zijn nog niet beschikbaar, ook het pas verschenen agendaboek geeft geen uitsluitsel. Er zou een brief richting VB uitgaan met het verzoek de AV van 27 mei in geen geval besluiten te nemen: de afgevaardigden etc. hebben zich naar de mening van de daar aanwezigen onvoldoende kunnen voorbereiden. Wim Stoop merkt op dat het Vb geen verwijt treft als het zich aan de statutaire termijnen zou hebben gehouden. Die zijn echter inderdaad heel krap. Ook daarop moeten we letten bij de nieuwe statuten. Verder werd er wederom gediscussieerd over de huidige tweeledige doelstelling van onze vakbond, t.w. onderwijszaken en belangenbehartiging. Voorzitter Ans Wibier zal pogen voor de AV nog met de sector Bao te spreken over o.m. de ingediende amendementen. Het is duidelijk dat de gevolgen van de uitwerking van het eventueel aannemen van deze voorstellen etc. niet echt helder zijn. Met name Bao wenst de eventuele werkgroepen onder de stuurgroepen te hangen. Die moeten aan die specifieke belangen dan wel veel meer aandacht besteden.

Penningmeester Bob Beckers wijst er op, dat het ingediende Bao amendement om een reservepot van 10 % voorziene andere manieren van werken te creëren, het gevaar inhoudt dat we dan de mogelijkheid om tot 25% van het saldo over te hevelen naar het volgende jaar wel eens kwijt zouden kunnen raken. Is dat de bedoeling, is dat gevaar onderkend? Ans zal ook dat met Bao opnemen. De kernvraag is en dient te blijven: in hoeverre is de vakbond aantrekkelijk voor met name ook jonge leden. Onze vakbond heeft de laatste jaren structureel leden­ verlies geleden. Astrid de Cock merkt op,dat dit niet alleen voor de vakbonden geldt doch dat dit een maatschappelijk probleem is, de ledentallen van met name de politieke partijen gingen nog veel sneller achteruit! Wim Stoop heeft geconstateerd dat, vooral de laatste tijd, de FNV zich veel meer manifesteert dan het CNV, dit geldt ook voor onze bond. Last but not least merkt voorzitter Ans Wibier op dat de discussie over de, op zich positief ontvangen, voorstellen van onze sector omtrent de rechtsbijstand plus duidelijk maken dat die CNV- voorziening wel aan een kostenlimiet per geval zijn gebonden. Dat was tot nu toe (bij ons althans) niet bekend. Of deze conclusie juist is dient te worden na gegaan en maakt de voorgestelde regeling een stuk onaantrekkelijker voor onze leden. Ans Wibier zal op de AV daarover het woord voeren en hier expliciet naar vragen.


6. Penningmeesterzaken.. Penningmeester Bob Beckers heeft een voorstel ontwikkeld m.b.t. het budget voor bijzondere activiteiten. Hij wil in principe de eventuele aanvragen maximaliseren. Na discussie blijkt dat er behoefte bestaat aan meer duidelijkheid. De diverse geledingen dienen in elk geval dit jaar voor 15 september 2009 een verzoek in te sturen of men van dit budget gebruik wenst te maken en voor welke doeleinden men dit bedrag wenst te bestemmen. Dit jaar wordt als een proefjaar beschouwd. Penningmeester Bob Beckers zal middels een brief deze plannen bekendmaken. Vervolgens heeft Bob Beckers, gezien het besprokene hierover op onze sector Ledenvergadering, een regeling getroffen met afdeling Overijssel (in de verwachting dat die afdeling dit verder regelt met rayon IJssel- Vecht) over de indeling van en de financiering van het werk voor leden uit Flevoland. Voor 2010 blijft onze toedelings- formule gehandhaafd. Gelderland en Noord Holland zullen niets hoeven in te leveren en zullen daarover bericht krijgen. Een prima oplossing.


7. Vaste agendapunten.

a. Afdelingen. Frans Hintzen geeft verslag van de geslaagde afdelingsledenvergadering in Limburg. Bé vertelt dat rayon Friesland een goede bijeenkomst hield omtrent de beoogde structuur.

b. RCP. Geen bijzonderheden

c. SJ, Internetsite, Nieuwsbrieven. Geen bijzonderheden.

d. Stukkenlijst. Henk K merkt op dat hij geen enkel bezwaar heeft tegen de kandidatuur van Rolf voor het lidmaatschap van de CABB maar dat de brief over de ondersteuning van de kandidatuur van Rolf Cras wel erg laat kwam. Wim Stoop antwoordt dat dit kwam omdat het verzoek om ondersteuning van de afdeling Noord Holland vrij kort voor de datum kwam waarop de kandidatuur moet zijn ingediend. Hij juicht overigens dit initiatief van onze afdeling NH toe. Niemand anders heeft een kandidatuur ingebracht. Waarschijnlijk ook niet eens geprobeerd. De afdeling NH heeft ook nog gezocht naar een vrouwelijke kandidaat maar is daarin helaas niet geslaagd. Overigens besluiten we als haast geboden is wel meer via een mail- stemmingsronde.

e. SOZEP en Deelnemersraad ABP. De Sozep houdt binnenkort weer een vergadering, Frans Hintzen deelt een verslag uit van een bijeenkomst van de Deelnemersraad met het ABP- bestuur waarin gesproken werd over diverse adviesaanvragen en het instellen van een cliëntenraad. We kunnen eventueel richting hem reageren.

f. Vertegenwoordigingen.. CNV: Henk K meldt dat er 13 oktober 2009 te Utrecht een themadag voor kaderleden CNV wordt gehouden omtrent de vergrijzings - problematiek etc. Er volgt t.z.t. een uitnodiging. Verder deelt Henk K mee, dat het, door enkele mutaties binnen het bestuur van het CNV, moeilijk is aan sprekers c.q. bestuurders te komen op de komende ODP dagen. Hij zal proberen hierin te voorzien.

.g. CNV zaken (Vergrijzingnota). Astrid de Cock geeft een korte toelichting, deze nota zal ook door de andere sectoren worden besproken en komt nog in de Sozep aan de orde. Henk K wijst er op dat de nota ook in de adviesraad senioren CNV aan de orde is geweest; het is nu eigenlijk niet meer mogelijk nog zaken te wijzigen. (Astrid ontkent dit. Het CNV bestuur zal nog een standpunt innemen.) Het CNV hield een enquête omtrent deze materie met een goede respons. De uitslag was plm. 50- 50. Zaken, die van belang zijn, zijn o.m. de positie van de vakbeweging in deze discussie: we moeten geen politieke partij willen zijn; het koppelen van de AOW en de pensioenen, de volledige fiscalisering, de vraag of we het ingaan van de pensioengerechtigde leeftijd aan het aantal gewerkte jaren en/of de zwaarte van het beroep (met de nodige juridische restricties) moeten koppelen en, als we dat doen, waarom kiest het CNV dan voor 45 jaar en niet voor 40 jaar? Opgemerkt wordt dat de vakbeweging op de eerste plaats dient op te komen voor de belangen van de(gewezen) werknemers. We zitten hier niet voor het algemeen belang. Wim Stoop merkt op, dat de betaalbaarheid van de AOW z.i. niet het grootste probleem wordt, maar dat de stijging van de zorgkosten veel grotere gevolgen heeft. Concrete oplossingen zijn niet gemakkelijk: Er zal nu reeds en zeker ook bij het opschuiven van de pensioenleeftijd veel meer aandacht moeten worden besteed aan het leeftijdsbewust personeelsbeleid, specifiek geënt op het (langer) in dienst houden van ouderen en op het beter begeleiden van jongeren. Benut daarbij de ervaring van ouderen. Dat kost geld (want vergt meer formatie) en dat moet er dus komen. Volgens Wim Stoop leert de praktijk ons hardhandig dat we als bond niet meer moeten zeggen dat we het ergens mee eens zijn mits er aan bepaalde randvoorwaarden is voldaan. Daar komt in de praktijk niets van terecht maar dan zijn de veranderingen inmiddels wel doorgevoerd. We moeten als bonden zeggen dat wel alleen akkoord gaan nadat gebleken is dat er aan bepaalde voorwaarden daadwerkelijk is voldaan. Dus niet mits maar nadat. Bé Bultena wijst er op dat het nu reeds en nu nog steeds aan het werk krijgen en houden van b.v. de WAO- ers en de WAJONGERS heel erg moeizaam gaat. Werkgevers hebben ook voor wat dit betreft bergen boter op het hoofd. Heel veel werkgevers en managers doen veelal alleen aan korte termijnpolitiek, bazen zitten kennelijk en ondanks alle mooie woorden niet te wachten op ouderen en op mensen met een "vlekje". Een omslag in denken is noodzakelijk.


8a. Datums vergaderingen SB na augustus 2009: Deze worden vastgesteld op 23 september, 28 oktober, 2 december, 27 januari 2010, 24 februari, 24 maart, 28 april, 26 mei, 30 juni en 25 augustus.

8b. Ledenvergadering 2010: De datum wordt 15 april 2010, weer te Nijkerk. In onze septembervergadering gaan wij over de invulling van een bescheiden viering van het 10 jarige bestaan van onze sector PA CNV Onderwijs verder spreken.


9. Herstelplan ABP. Indien relevant kunnen er vragen worden gesteld aan Frans Hintzen omtrent de rapportage, door hem verstrekt.


10. Opvolging Henk Snaterse als lid van het DB en algemeen adjunct verkiezing. Pieter Hansum stelde zich kandidaat en wordt vervolgens bij geheime stemming verkozen. Voorzitter Ans Wibier heet Pieter Hansum van harte welkom binnen het DB en spreekt een woord van dank richting Henk Snaterse. Henk S blijft wel lid van het SB en is voornemens in 2010 af te treden.


11. Rondvraag en WVTTK. Ans Wibier en Henk S zullen het regulier overleg met de senioren van de AOB weer proberen op te starten. Henk S zal via de sectorsecretaris Cees Kuiper en WJ Berg berichten, dat hij ook terugtreedt als lid van de financiële controlecommissie van de vereniging. Vanwege huiselijke omstandigheden is Henk K de a.s. vergadering verhinderd. De opening van de juni vergadering geschiedt door Henk S.


12. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier dankt een ieder voor de inbreng en wenst wel thuis.

Bé Bultena, notulant; Wim Stoop, secretaris


---