Landbouw en toerisme. Eén en één maakt drie


ARNHEM, 20090515 -- Woensdag 20 mei organiseren SNV en Agriterra een bijeenkomst in Den Haag over het koppelen van landbouworganisaties aan de toerismesector. Over de bijdrage van toerisme aan armoedebestrijding zijn de meningen verdeeld. Eén van de kritieken luidt dat toerisme weinig bijdraagt aan armoedebestrijding, omdat een groot deel van de plattelandsbevolking er weinig bij betrokken is. Vooral de relatief rijke niet-landbouwers profiteren van toerisme.

Tijdens de bijeenkomst worden vragen als `hoe boeren en boerenorganisaties te integreren in de toerismeketen' en `welke rol spelen verschillende groepen daarin' behandeld.

Hoe kunnen boeren betrokken worden in toerisme? Dat kan op twee manieren. Ten eerste door samen met boeren toerismeproducten en diensten te ontwikkelen, zoals een koffietour of "logeren bij de boer". De boer wordt dan deels toerismeondernemer. Daarnaast kunnen boeren ook toeleverancier worden in de toerismeketen door producten als groenten, fruit of handgemaakte souvenirs te vermarkten. De bijeenkomst zal op beide aspecten in gaan.

Doel van de bijeenkomst is in kaart te brengen wat verschillende partijen (ontwikkelingsorganisaties, bedrijfsleven, onderzoeksinstituten) doen op dit gebied en waar meer samenwerking en synergie mogelijk is.
De bijeenkomst is in eerste instantie voor ontwikkelingsorganisaties, kennisinstituten en experts vanuit de private sector.





Agriterra