Gemeente Utrecht

Asbestverwijdering in schuur omgeving Agaatvlindersingel

De aankomende dagen zijn medewerkers van een erkend asbestverwerkingsbedrijf aan het werk in een schuur op een braakliggend terrein tegenover Agaatvlindersingel nr. 84 (Leidsche Rijn). Bij een kleine brand in de schuur afgelopen maandag 18 mei is asbest vrijgekomen. Direct na de brand zijn hekken geplaatst rondom de schuur en dit terrein mag door niemand betreden worden. Voor de omwonenden is er geen sprake van gezondheidsrisico.

De schuur bestaat uit ondermeer asbesthoudende dakdelen. Een onderzoeksbedrijf verrichtte dinsdag 19 mei luchtmetingen naar aanwezige asbestvezels die zijn vrijgekomen uit de dakdelen. Daaruit bleek dat alleen de schuur en de directe omgeving besmet zijn geraakt. Omdat vezels door de hoge temperatuur tijdens de brand stijgen tot grote hoogte en daarna verdwijnen, is het aantal vezels in het omliggende gebied (waar de woningen staan) verwaarloosbaar. Omwonenden hoeven zich daarom geen zorgen te maken om hun gezondheid.

Het asbestverwerkingsbedrijf gaat alle aanwezige asbesthoudende dakdelen van de schuur verwijderen en afvoeren. Uiteraard gebeurt dit op veilige wijze. Daarnaast worden kleine asbestdeeltjes in het afgesloten gebied opgeruimd en de grond verder gesaneerd. De asbestdeeltjes kunnen niet wegwaaien omdat die zich in de grond bevinden. De werkzaamheden kunnen enkele dagen duren. Hierna wordt het gebied weer vrijgegeven.

Omwonenden van de schuur zijn door de gemeente per brief geïnformeerd.




Gemeente Utrecht