Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 19 mei 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Verbetering informatiewaarde gemeentebegrotingen en provinciaal financieel toezicht in relatie tot de economische crisis. (GM-beslissing d.d. 12-05-2009) Kenmerk: 2009/0068857

Het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) stelt eisen aan o.a. gemeentebegrotingen. Bij de jaarlijkse beoordeling van de (meerjaren)begrotingen lopen wij steeds vaker tegen tekortkomingen aan waardoor wij de informatie, die nodig is voor een goede toetsing van de financiële positie van gemeenten, niet meer éénduidig en helder uit de financiële documenten kunnen halen. Wij zijn daarom voornemens met ingang van het begrotingsjaar 2010 de naleving van de voorschriften zoals neergelegd in het BBV strakker te toetsen. De VNG heeft de gemeenten geïnformeerd omtrent de instrumenten die zij kunnen inzetten, afhankelijk van de eigen financiële positie, om de gevolgen van de huidige economische recessie minder ernstig te laten zijn. Hierbij wordt de provinciale toezichthouders gevraagd toe te staan dat gemeenten tijdelijk voor een bepaald aantal jaren een begrotingstekort mogen hebben. Onze reactie hebben wij verwoord in een brief aan de colleges van B&W van alle gemeenten in de provincie Overijssel. Deze reactie komt er in het kort op neer dat er vooralsnog geen aanleiding wordt gezien voor een versoepeling van ons financieel toezicht. Dit houdt in dat in principe de begroting 2010 naar ons oordeel structureel in evenwicht moet zijn. Indien dit niet het geval is, moet dit evenwicht in de eerstvolgende jaren (en wel uiterlijk in de laatste jaarschijf van de bijbehorende meerjarenraming) tot stand komen. Binnen deze toetsingscriteria bestaat er voor de gemeenten dus reeds enige ruimte.

Onderwerp: Goedkeuring begroting 2009 gemeente Losser (GM-beslissing d.d. 14-05-2009)
Kenmerk: 2009/0073641

Gedeputeerde Staten (GS) hebben in december 2008 vastgesteld dat de begroting 2009 van de gemeente Losser structureel niet in evenwicht was en dat het ook niet aannemelijk was dat dit evenwicht uiterlijk in het laatste jaar van de meerjarenraming (i.c. 2012) tot stand zou komen. Daarom hebben zij de begroting 2009 van de gemeente Losser onder het preventieve toezicht gebracht, hetgeen inhoudt dat deze begroting de goedkeuring behoeft van GS. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Losser heeft inmiddels een concreet pakket van ombuigingsmaatregelen uitgewerkt en aan de gemeenteraad ter vaststelling voorgelegd. Deze maatregelen moeten in 2012 leiden tot een structureel sluitende begroting. Behoudens een aantal opmerkingen/vragen lijkt het voorstel deugdelijk. Gelet op de omvang van de ombuigingstaakstelling en het aantal onzekerheden (invulling personele taakstelling, verwacht resultaat 2009 en werking Conjunctuur- en frictiefonds) zijn goede afspraken omtrent monitoring door de provincie wel noodzakelijk. De gemeenteraad heeft bij amendement voor de begroting 2010 het onderhavige ombuigingsvoorstel op een aantal punten incidenteel gewijzigd door een uitruil van structurele ombuigingen en beleidsintensiveringen in de tijd. Er van uit gaande dat het raadsbesluit van 12 mei 2009 (incl. aangenomen amendement) ook als zodanig in de begroting 2009 en de meerjarenraming 2010 - 2012 wordt verwerkt, wordt de begroting 2009 van de gemeente Losser goedgekeurd. Het preventief toezicht blijft vooralsnog gehandhaafd voor eventuele toekomstige begrotingswijzigingen.

Onderwerp: Ondertekenen intentieverklaring voor het stimuleren van rijden op aardgas Kenmerk: 2009/0071080

De provincie Overijssel stimuleert samen met gemeenten het rijden op aardgas en groen gas. Voor de promotie van aardgasauto's wordt samengewerkt met dealers van aardgasauto's, leasemaatschappijen en exploitanten van aardgastankstations. GS hebben besloten de samenwerking met deze marktpartijen vast te leggen in een intentieverklaring.

Onderwerp: Vaststelling wijziging Uitvoeringsbesluit voor de Fysieke Leefomgeving Overijssel; onderdeel grondwaterbescherming Kenmerk: 2009/0077334

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een wijziging van het Uitvoeringsbesluit voor de Fysieke Leefomgeving Overijssel (UFLO) vastgesteld. Met deze wijziging zijn enkele provinciale regels voor de bescherming van het grondwater voor de openbare drinkwaterwinning aangepast, het betreft de regels voor de toepassing van bouwstoffen, grond en baggerspecie in de aangewezen beschermingsgebieden. De nieuwe provinciale regels gelden aanvullend op het nieuwe landelijke Besluit bodemkwaliteit. Op onderdelen zijn de provinciale regels aangescherpt. De Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving (PFCL), Vitens N.V. en enkele waterschappen hebben advies gegeven over de ontwerpwijziging van het UFLO. Gedeputeerde Staten hebben de adviezen en hun reactie erop verwerkt in een Reactienota. De adviezen hebben aanleiding gegeven om in de toelichting een nadere onderbouwing op te nemen van de nieuwe regels. De inhoud van de regels is niet aangepast. De regels in de UFLO zullen op korte termijn worden opgenomen in de provinciale Omgevingsverordening. De wijziging van het UFLO en de Reactienota zijn toegezonden aan de PCFL en aan betrokken instanties. De wijziging is bekend gemaakt via een kennisgeving in het Provinciaal Blad en in de regionale kranten.

Onderwerp: Revolving Fund Kavelruil
Kenmerk: 2009/0074546

Gedeputeerde Staten besluiten de lijst van vrijwillige planmatige kavelruilprojecten waar het revolving fund kavelruil ingezet wordt te actualiseren.

Onderwerp: Extra openstelling pSAN en pSN 2009
Kenmerk: 2009/0071371

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten om de provinciale Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (pSAN) en provinciale Subsidieregeling Natuurbeheer (pSN) voor het begrotingsjaar 2009 nogmaals open te stellen. De openstelling beperkt zich tot aanvragen voor pSAN beheer en pSN functiewijziging en inrichting. Aanvragen voor subsidie kunnen tussen 15 juni en 31 juli 2009 ingediend worden bij de Dienst Regelingen, Front Office, Postbus 322, 9400 AH te Assen.

Onderwerp: Goedkeuring bestemmingsplan "St. Isidorushoeve 2003, herziening ex artikel 30 WRO". Kenmerk: 2009/0077808

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan "St. Isidorushoeve 2003, herziening ex artikel 30 WRO" van de gemeente Haaksbergen goedgekeurd. Het plan betreft een herziening ex artikel 30 WRO van bestemmingsplan "St. Isidorushoeve 2003", waaraan op onderdelen door Gedeputeerde Staten goedkeuring is onthouden. Naast herziening van de hierboven genoemde onderdelen zijn een aantal ambtshalve aanpassingen meegenomen in het plan. Dit betreft een wijzigingsbevoegdheid op de hoek Goorsestraat-Rietmolenweg, het aanpassen van de dakhelling voor bedrijfsgebouwen en het bestemmen van de in- en uitritten binnen de bestemming "bos/beplantingsstrook".

Onderwerp: Energiebesparingsfonds Woningen Overijssel Kenmerk: 2009/0071559

Het Programma Energiepact Overijssel heeft de ambitieuze doelstelling om in 2020 een 30% lagere CO2-uitstoot te realiseren in Overijssel. Daarvoor draagt de provincie bij aan onderzoek en realisatie van duurzame energie, zoals windturbines, bio-energie-installaties en het onderzoek naar aardwarmte in de Koekoekspolder. Het realiseren van energiemaatregelen in de bestaande woningvoorraad heeft ook prioriteit, want een derde van de CO2-emissie is gerelateerd aan energiegebruik in gebouwen. Om particuliere woningbezitters te stimuleren tot het investeren in energiemaatregelen is naar verwachting een financieel steuntje in de rug zoals subsidies en laagrentende leningen nodig. Overijsselse gemeenten gaan steeds vaker over tot het aanbieden van dergelijke financieringsmogelijkheden. Om de budgetten van gemeenten te vergroten heeft de provincie besloten tot het Energiebesparingsfonds Woningen Overijssel. Met het Energiebesparingsfonds Woningen Overijssel stelt de provincie Overijssel 3 miljoen euro beschikbaar voor energiemaatregelen in de bestaande woningbouw.

Onderwerp: Primaire waterkering; goedkeuring dijkverbeteringsplan gemaal Westerveld, gemeente Zwolle. Kenmerk: 2009/0071405

Gedeputeerde Staten hebben het dijkverbeteringsplan Gemaal Westerveld van het Waterschap Groot Salland goedgekeurd. Het plan bevat het versterken van damwanden ter plaatse van een gemaal in de Langenholterdijk te Zwolle. Uit de toetsing (= controle op sterkte en hoogte) van deze dijk is gebleken dat de damwanden bij Gemaal Westerveld niet stabiel genoeg zijn. Er zijn aanpassingen nodig, die met de uitvoering van dit plan gerealiseerd worden.

Onderwerp: Ontwerp-besluit Goedkeuring faunabeheerplan 2009-2014 Kenmerk: 2009/0068065

Gedeputeerde Staten stellen op grond van artikel 30 van de Flora- en faunawet het ontwerp-besluit tot goedkeuring van het faunabeheerplan van de Stichting Faunabeheereenheid Overijssel (FBE) vast. Het ontwerp-besluit en het faunabeheerplan 2009-2014 leggen zij voor een ieder ter inzage op het provinciehuis. Gedeputeerde Staten horen het Faunafonds over het voorliggende faunabeheerplan. Gedeputeerde Staten hebben op grond van de Flora- en faunawet de bevoegdheid om beheer en schadebestrijding van door in het wild voorkomende en bij wet genoemde dieren mogelijk te maken. Zij kunnen deze ontheffing op basis van een goedgekeurd faunabeheerplan verlenen aan een door hen erkende Faunabeheereenheid. De Stichting Faunabeheereenheid Overijssel is op 6 januari 2004 door Gedeputeerde Staten erkend. Een faunabeheerplan draagt bij aan een planmatig faunabeheer zodat een effectieve schadebestrijding kan plaatsvinden zonder dat de instandhouding van beschermde soorten in gevaar komt. Een faunabeheerplan moet goedgekeurd worden door Gedeputeerde Staten. De Flora en faunawet (Besluit Faunabeheer) stelt eisen aan een faunabeheerplan. De FBE heeft op 20 april 2009 het plan ter goedkeuring bij Gedeputeerde Staten ingediend. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het plan voldoet aan de gestelde eisen.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.