Gemeente Utrecht

Utrecht bestrijdt processierups

De eikenprocessierups is in Utrecht gesignaleerd. De gemeente heeft een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven de rupsen te bestrijden. Op meerdere plekken in de stad zijn nesten aangetroffen. Bewoners worden gevraagd nesten in hun buurt te melden. De gemeente verwijdert ze dan zo snel mogelijk. De haren van deze rupsen kunnen huidirritatie veroorzaken bij mensen die in de buurt van de rups komen. De gemeente roept bewoners daarom op direct contact met de eikenprocessierups te vermijden.

Waar zijn de rupsen gesignaleerd
Tot nu toe zijn de rupsen gesignaleerd op landgoed Rhijnauwen en de Wim Sonneveldlaan/Albert van Dalsumlaan in Rijnsweerd. De besmette bomen zijn afgezet met linten. De nesten worden vanaf maandag 25 mei verwijderd.

Aanpak bestrijding door gemeente
De nesten worden opgezogen met een apparaat, dat het beste met een grote stofzuiger te vergelijken is. In deze zuiger worden ze gelijk verbrand. Wat overblijft kan bij het restafval en is niet meer schadelijk. De gemeente blijft deze gebieden controleren op nieuwe rupsen.

Meld nesten
Als een bewoners een nest signaleren, kunnen zij dit melden bij de gemeente via het telefoonnummer 030 - 286 00 00. Als een besmette boom op particuliere grond staat, zorgt de gemeente er, na de melding voor dat een gespecialiseerd bedrijf tegen vergoeding de rupsten komt verwijderen. Het wordt sterk afgeraden de rupsen zelf te bestrijden. Ondeskundige verwijdering kan onveilige situaties opleveren.

Risico's voor de gezondheid
Als de brandhaartjes in aanraking komen met huid, ogen en luchtwegen ontstaan klachten die lijken op een allergische reactie. De huidirritaties die optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Bij ernstige klachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Ook huisdieren zijn gevoelig voor de brandhaartjes van de eikenprocessierups.

Voorkomen van klachten
Zorg bij bezoek aan gebieden waar de eikenprocessierups is gesignaleerd, zoals natuurgebieden, vooral voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.

Meer informatie
Meer informatie hierover is te vinden op de website van de GG&GD van de gemeente Utrecht www.utrecht.nl/gggd onder de kop Gezonde leefomgeving.