De ziekenfondsen controleren wel degelijk cumuls inzake uitkeringen, M. Devlies

20/05/2009 15:53

Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres

Carl Devlies beschuldigt de ziekenfondsen ervan dat hun controleprocessen voor invaliditeitsuitkeringen gebrekkig zijn. Volgens hem zou een RIZIV- rapport de hardnekkigheid van sociale fraude aantonen: sommige werknemers cumuleren hun salaris met een invaliditeitsuitkering. "De ziekenfondsen controleren wel degelijk hun gegevens" reageren de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

BRUSSEL, 20 MEI 2009. Carl Devlies, staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, verkondigde deze morgen op het VRT-radionieuws dat de ziekenfondsen deels verantwoordelijk waren voor de geconstateerde sociale fraude in de gezondheidssector, sommige personen die als 'invalide' worden beschouwd cumuleren hun invaliditeitsuitkering met een salaris.

Voor Carl Devlies voeren de ziekenfondsen hun controlefunctie niet naar behoren uit.

"De ziekenfondsen ageren actief om cumuls op te sporen, benadrukt Pascal Mertens, Directeur-generaal van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. In samenwerking met de RSZ, RVA en het RIZIV worden fictieve ondernemingen opgespoord en fraudedossiers geregulariseerd. Invaliditeitsgegevens worden vergeleken met gegevens afkomstig van de RSZ. De ziekenfondsen nemen zelf het initiatief, met name wanneer de bijdragebon aantoont dat een periode door de werkgever werd betaald, terwijl de verzekerde werkonbekwaam is."

Ruimte voor verbetering

"Natuurlijk is er binnen dit systeem ruimte voor verbetering, benadrukt Pascal Mertens. Binnen deze context wordt er in samenwerking met het RIZIV een actieplan opgestart om het communiceren van ongeschiktheidperiodes naar andere sectoren te verbeteren. De verrijking van de gegevens en de online consultatie van periodes die in behandeling zijn, zullen de sociale controleurs en andere sectoren de mogelijkheden bieden om cumuls sneller op te sporen."

"Zeggen dat de ziekenfondsen in gebreke blijven, is dus niet correct. Meneer Devlies beschikte over onvolledige gegevens".

-----

De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ)

MLOZ verenigt zeven ziekenfondsen: Euromut, Partena Onafhankelijk Ziekenfonds, Onafhankelijk Ziekenfonds Securex, OZ Onafhankelijk Ziekenfonds, Partenamut Mutualité Libre, Mutualité Professionnelle et Libre de la Région wallonne en Freie Krankenkasse.

Met meer dan 1.940.000 leden zijn de Onafhankelijke Ziekenfondsen de derde grootste verzekeringsinstelling van het land wat betreft het aantal leden in de algemene regeling. In de regeling 'zelfstandigen' zijn ze de tweede grootste.

Alle Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwalitatieve dienstverlening binnen het kader van de verplichte én aanvullende verzekering, aangepast aan de hedendaagse eisen en behoeften.

Persverantwoordelijke:

Karima Amrous - Manager Externe Communicatie

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Sint-Huibrechtstraat 19, 1150 Brussel

E-mail : karima.amrous@mloz.be

Tel : 02/778.94. 33 Gsm : 0474/32 14 46

www.mloz.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel