Ingezonden persbericht


Grip op Europa

Amsterdamse ondernemers zetten zich in voor een democratisch Europa. Newropeans; MKB zou het uitgangspunt moeten zijn van Europees beleid !

Arno Uijlenhoet, Bart Kruitwagen, Veronique Swinkels en Taco Dankers (respectievelijk de nummers 1,2, 3 en 4 op de kandidatenlijst van Newropeans zie bijlage) zijn alle vier ondernemer en actief in Newropeans. Newropeans is een echte Europese partij met wortels in de verschillende lidstaten van Europa. Volgens Newropeans kan Europa zich alleen verder ontwikkelen als er echte Europese democratie wordt toegevoegd aan de besluitvorming op het Europese niveau. Door Europese partijvorming kunnen Europeanen een krachtige politieke factor worden waarmee veranderingen in gang kunnen worden gezet. Newropeans wil bovendien dat de EU echt ambitie gaat tonen en haar plaats als wereldmacht claimt op het wereldtoneel.

"Wij geloven dat Europa veel kansen biedt voor ondernemers, maar er zijn ook minpunten. Weglopen van de kansen die Europa biedt, alleen maar klagen hoe slecht het is, past niet bij onze ondernemersgeest. Als ondernemers willen wij meewerken om de kansen te vergroten en de problemen te verkleinen. Daarom is er ruime aandacht voor de positie van het MKB in het programma van Newropeans.''

Newropeans denkt dat het grootste deel van de Europese burgers vandaag willen leven in een sociale-markteconomie waarbij efficiënte systemen zowel sociale zekerheid binnen de individuele lidstaten biedt als samenhang tussen de lidstaten. Alleen voldoende samenhang binnen de grenzen van de EU zorgt voor een gezonde economische en sociale basis voor gezamenlijke trans-Europese besluiten en activiteiten. De economie is succesvol gebruikt als de aanjager voor integratie. Maar vandaag voelen de Europeanen dat de economische processen een eigen dynamiek hebben gekregen. Zij voelen dat het politieke doel is verdwenen en is vervangen door technocratisch en niet-transparant management op het EU niveau. Waarbij ideologische keuzes naar voren zijn geschoven onder het mom van het Europese gezamenlijke belang. In de tussentijd zijn er ook veel bedrijven, en dan vooral de kleinere ondernemingen die een cruciaal deel van onze economie vertegenwoordigen, die klagen dat de Brusselse regels voor hen onbereikbaar zijn en een onvoordelig ondernemersklimaat creëren. De democratisering van de EU is bij uitstek belangrijk voor het midden en kleinbedrijf. Deze bedrijven vormen verreweg het grootste aantal bedrijven in de EU. Zij zijn de grootste werkgever in de EU. Zij zijn de grootste belastingbetalers in de EU. Zij zijn uitermate belangrijk voor een gezonde locale economie en bepalen de stevigheid van locale gemeenschappen. Het MKB vertegenwoordigt ook een belangrijk deel van regionale en locale tradities en culturele gewoontes. Bijvoorbeeld op het gebied van de locale voedselvoorzieningen, typische bouwstijlen, creatieve producten en crafts. Het MKB moet door de EU op allerlei manieren worden ondersteund en beschermd want zij maakt deel uit van Europa's culturele erfenis, voedt de locale economie en garandeert Europa's interne diversiteit. Wat Newropeans wil is de balans herstellen en de negatieve bij-effecten van ongecoördineerd harmonisatiebeleid opheffen voor consumenten, werknemers en werkgevers. De EU moet betere bescherming bieden tegen de excessen van de vrije markt en de interne markt kritisch bekijken op de nadelige effecten voor het MKB. Europa moet de MKB-economie niet alleen faciliteren maar waar nodig ook beschermen. "De invloed van het midden en kleinbedrijf op het Europese economische en ondernemingsbeleid is vrijwel non-existent. In veel opzichten is het midden en kleinbedrijf net als de burgers; ze heeft geen stem maar veel wordt gedaan in hun naam door organisaties en lobbyisten die meestal de veel grotere bedrijven vertegenwoordigen. Newropeans wilt dit veranderen " De nationale partijen missen in hun verkiezingsprogramma aandacht voor het MKB en zijn daarmee voor deze groep geen geloofwaardige vertegenwoordigers in het Europees Parlement.

Veronique Swinkels

Kandidaat Newropeans in Nederland en lid van het bestuur van MKB-Amsterdam

Amsterdam 20 mei 2009

Voor meer informatie over Newropeans
www.newropeans2009.com/Nederland
Email: nederland2009@newropeans.eu
Tel: 06 51572672, Veronique Swinkels, Coördinator Newropeans in Nederland Tel: 06 42115535, Arno Uijlenhoet, Lijstrekker Newropeans in Nederland

Voor de redactie

Onze kandidaten

1. Arno Uijlenhoet (ondernemer, bestuurskundig adviseur) met blog en twitter 1969, getrouwd met een Duitse, heeft twee kinderen en is woonachtig in Rosmalen (gemeente ÂŽs-Hertogenbosch). Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Beleidsonderzoeker bij het ministerie van VROM, adviseur bij Ernst & Young Consulting, adviseur planning & control bij de provincie Utrecht. Vanaf 2007 eigen bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Uijlenhoet Public Consulting; onderzoek voor lokale rekenkamers en rekenkamercommissies. Lid Europees hoofdbestuur Newropeans.
2. Bart Kruitwagen (ondernemer, micro electronica) 1962, woonachtig in Nijmegen. Rechten Universiteit van Nijmegen. Eigen bedrijf Caisson Congrestechniek B.V. is gespecialiseerd in het produceren, verhuren en installeren van simultaan vertaalsystemen voor bedrijven en organisaties met productievestiging in Polen, Treasurer Newropeans en Lid Europese hoofdbestuur
3. Veronique Swinkels (ondernemer, media- en reclamebureau) met blog en twitter Maastricht 1963, 4 kinderen, woonachtig in Amsterdam. Communicatie wetenschap aan de UvA, Communications policy City University Londen, Mediator. Sinds 1997 directeur, eigenaar en adviseur van media- en reclamebureau BBK/Door Vriendschap Sterker (20m/v) gespecialiseerd in communicatieprojecten voor kunst, overheid en maatschappelijke sector. Lid dagelijks bestuur MKB-Amsterdam. Lid Europese hoofd bestuur Newropeans.
4. Taco Dankers (ICT-ondernemer)
Woonachtig in Amsterdam. Software developer. CEO at Dankers & Frank, Consulting and Software Engineering. Lid Europese hoofdbestuur Newropeans.
5. Wencke van der Meijden (organisatie-adviseur in de zorg) met blog 1980, Bleiswijk. Woonachtig in Amsterdam. Master in Health Economics, Policy & Law Erasmus Universiteit Rotterdam. Senior Consultant Plexus Medical Group - Hospital & health care sector. Lid Europese hoofdbestuur Newropeans.
6. Peter de Bourgraaf (diplomatiek historicus) Tilburg, 1969. Universiteiten van Hamburg en Amsterdam, Vredesonderzoek en Veiligheidspolitiek, Geschiedenis der Internationale Betrekkingen en Duits. Pionier van het nieuwe Europa in onder meer Wenen en Berlijn. Schrijver van een boek alsmede culturele en politieke artikelen over Europese uitbreiding en het eenwordingsproces: publicaties in zeven landen.
7. Thijs van der Rol (student Europese studies) 1988, Amsterdam. Studeert Europese Studies in Amsterdam, afgelopen jaar in Madrid. Part-time projectmanager bij Edburgh consultants, adviesbureau voor de ontwikkelingssamenwerking. Tevens coördinator van Encuentro Latino Europeo, een Latijns Amerikaans-Europees platform dat aanzet tot discussie over democratie, politiek en ontwikkeling.


8. ReindeR Rustema (docent nieuwe media UvA en initiator petities.nl) met campagnewebsite, twitter en flickr fotoset 1972, Zaandam. Woonachtig in Amsterdam, docent nieuwe media aan de Universiteit van Amsterdam. Verantwoordelijk voor de projecten Petities.nl (een website om petities te tekenen en te starten) en Emocracy (een online rollenspel om de politiek te simuleren).

---- --