Technische Universiteit Delft

Biobased economy: wetenschappersnetwerk scheidt kaf van koren

Wetenschappers op het gebied van de groene (bio-)economie, afkomstig uit verschillende werelddelen, hebben in Portugal de 'Global Biorenewables Research (GBR) Society' opgericht. Volgens Prof. Joaquim Cabral, directeur van het Portugese 'Institute for Biotechnology and Bioengineering (IBB) "zal dit onafhankelijke netwerk wetenschappelijke publicaties op het gebied van duurzame 'groene' producten, zoals biobrandstoffen, toetsen". Hiermee voorziet het netwerk in de behoefte van beleidsmakers aan betrouwbare informatie. Het netwerk wil toewerken naar een officieel erkend keurmerk voor de kwaliteit van onderzoek op dit gebied.

"Dit initiatief is van enorme toegevoegde waarde voor beleidsmakers op het gebied van de groene economie", aldus Prof. Luuk van der Wielen van de TU Delft en voorzitter van de GBR Society. Ook de Portugese staatssecretaris voor wetenschap, Prof. Manuel Heitor, benadrukte dat "zowel individuele overheden als het mondiale debat rondom de groene economie enorme voordelen zullen hebben van de oprichting van een orgaan als de GBR Society". De GBR Society zal fungeren als toetsingscommissie en bovendien als toegangspoort tot onafhankelijke experts.

De oprichters van de GBR Society zijn afkomstig van onderzoeksinstituten op het gebied van de landbouw, biologie, economie en de procestechnologie. Zij zullen wetenschappelijke studies naar de milieu-, economische en maatschappelijke uitdagingen, die de toenemende vraag naar biomassa als hernieuwbare grondstof met zich meebrengt, evalueren. Zo wil het netwerk zich onder andere richten op onderwerpen als rurale ontwikkeling, een beter landbouwbeheer en de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Daarbij zal de interactieve communicatie tussen wetenschappers, beleidsmakers en de maatschappij centraal staan en als input dienen voor internationale onderhandelingen, zoals de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen in december dit jaar.

"Onze ecosystemen staan onder grote druk door de toenemende vraag naar voedsel, veevoeder, vezel en brandstoffen," aldus Van der Wielen. "Het invoeren van de groene economie zal een grote impact hebben op onze samenleving. De groeiende vraag naar biomassa vereist dat de productie ervan duurzaam is, er op een verantwoordelijke manier gebruik van wordt gemaakt en dat de beschikbare bronnen en producten op een rechtvaardige manier worden verdeeld."

De volgende internationale instituten zijn in de GBR Society vertegenwoordigd: B-Basic (Nederland), Energy Biosciences Institute (VS), Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation (Nederland), Institute for Biotechnology and Bioengineering (IBB) (Portugal), Institute of Advanced Studies of the University of São Paulo (IEA-USP) (Brazilië), University of Queensland (Australië), Porter Alliance (Verenigd Koninkrijk), University of Cambridge (Verenigd Koninkrijk), Copernicus Instituut, Universiteit van Utrecht (Nederland), Catholic University of Valparaíso (Chili), Indian Institute of Technology Kharagpur (India) and University of York (Verenigd Koninkrijk). Lidmaatschap is toegankelijk voor afgevaardigden van andere onderzoeksinstituten.