Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 20 mei 2009
Gemeente neemt heft in handen voor wonen boven winkels

De gemeente wil de inzet op wonen boven winkels de komende jaren anders aanpakken door met enkele partijen actief aan de slag te gaan. Tot dusver was de gemeente sterk afhankelijk van de medewerking van derden en hun bereidheid om investeringen te doen. Volgens het college van burgemeester en wethouders kan het opzetten van een constructie waarbij verschillende partijen, waaronder de gemeente zelf, aan het stuur zitten, een manier zijn om meer wonen boven winkels te realiseren. Het idee is om eigenaren van panden te benaderen en te overtuigen van de mogelijkheden van wonen boven winkels in hun pand. Wonen boven winkels kent weliswaar een aantal obstakels, maar deze zijn oplosbaar. En het realiseren van wonen boven winkels vergroot niet alleen het aanbod, maar het verhoogt ook de veiligheid in (met name) de binnenstad. Alle reden om er werk van te maken.
De aanpak is vooral anders doordat de eigenaar van een pand zelf niets hoeft te doen. Gemeente en betrokken partijen zorgen dat de voorbereiding én de uitvoering door derden wordt gedaan en daardoor uit handen is genomen. De gerealiseerde woningen worden vervolgens aan de betreffende eigenaar overgedragen. Wethouder Alsemgeest: "Het realiseren van wonen boven winkels in de binnenstad is niet alleen een goede aanvulling op het totale woningaanbod. Bewoners in de binnenstad dragen ook bij aan de levendigheid en sociale controle in het centrum en dus aan veiligheid en aantrekkelijkheid, ook buiten de winkeltijden. De gemeente is dan ook bijzonder blij met de initiatieven, zoals die de afgelopen tijd door een aantal pandeigenaren zijn genomen." Niet stilgezeten
Ook in de jaren hiervoor is een substantieel aantal woningen gerealiseerd. Er zijn diverse initiatieven tot uitvoer gebracht. In de periode 2004 tot en met 2008 zijn in totaal 250 woningen tot stand gekomen via splitsing of verbouw van bestaande panden. Daarvan zijn er zo'n 170 gerealiseerd boven winkels in het centrum van Alkmaar. En de gemeente is van mening dat er nog meer potentie is, als het gaat om het realiseren van woningen boven winkels in de binnenstad. Zo bieden bijvoorbeeld de verdiepingen achter het winkelpand van H&M aan de Langestraat nog altijd mogelijkheden. Op dit moment voert de gemeente gesprekken met diverse partijen om tot een afspraak te komen over realisatie van dit specifieke project. De gemeenteraad ontvangt binnenkort van het college een rapportage over de inzet die de afgelopen jaen is gedaan op het gebied van wonen boven winkels. Daarin staat ook een toelichting over de voorgenomen aanpak voor de komende jaren. Een uitgewerkt voorstel volgt later dit jaar. De raad kan zich dan uitspreken over deze actieve strategie om ook in de komende periode wonen boven winkels te realiseren.