Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 mei 2009

Vragen van de leden Eijsink, Heerts (beiden PvdA) en Van Velzen (SP) aan de ministers van Defensie en Justitie

over ingesteld onderzoek door CTIVD naar rol MIVD bij schorsing medewerkers


1. Bent u bekend met de berichten 'commissie duikt in MIVD-spionagerel'{1} en 'Onderzoek naar rol MIVD bij schorsing medewerkers'{2}


2. Klopt het dat u de CTIVD opdracht heeft gegeven een onderzoek te doen naar het handelen van de MIVD bij de schorsing van twee van haar medewerkers in verband met vermeende corruptie?


3. Welke (nieuwe) informatie, (nieuw) ontstane situatie of (nieuw) verkregen inzicht(en) heeft/hebben u ertoe bewogen deze opdracht aan de CTIVD te geven, gezien het feit dat deze zaak al lange tijd speelt?


4. Zijn de betrokken MIVD-medewerkers op de hoogte gebracht van uw opdracht aan de CTIVD om het handelen van de MIVD in hun zaak te onderzoeken? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


5. Klopt het dat de resultaten van het onderzoek pas begin 2010 worden verwacht? Zo ja, welke gevolgen zal dit hebben voor het dienstverband van de betrokken medewerkers?


6. Kan het rapport van de Commissie Borghouts, dat eerder over deze zaak werd geschreven, alsnog openbaar worden gemaakt? Zo nee, kan worden toegelicht waarom dit volgens u niet mogelijk dan wel wenselijk is?


7. Wanneer zal de Kamer, al dan niet vertrouwelijk, worden geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek van de CTIVD?

{1} Telegraaf, 20 mei 2009
{1} Trouw, 19 mei 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Telegraaf, 20 mei 2009
{2} Trouw, 19 mei 2009