Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

OP ZOEK NAAR AMERIKAANSE SPOREN IN ZEELAND

Het Roosevelt Study Center heeft in samenwerking met een aantal Zeeuwse organisaties waaronder het muZEEum, stadswandelingen gemaakt voor Vlissingen, Middelburg en Veere. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Henry Hudson in opdracht van de V.O.C. op zoek ging naar een snellere doorgang naar Azië. Het onbedoelde gevolg van deze onderneming was echter dat hij in september 1609 de plek bereikte die wij nu kennen als New York. Sinds die tijd hebben de Nederlanders en de Zeeuwen een relatie met New York en Amerika. Die relatie is de basis geweest van de nieuwe stadswandelingen. De eerste 30 bezoekers die op 30 mei 2009 het muZEEum bezoeken krijgen de stadswandeling gratis!

Sinds 1609 heeft Zeeland bemoeienis met Amerika. Sporen uit verschillende eeuwen zijn nog terug te vinden in Veere, Middelburg en Vlissingen: namen van huizen waar kooplieden woonden die Amerikaanse producten verhandelden, kerken die predikanten leverden aan de kolonie, winkels, pakhuizen, monumenten en nog veel meer. Het kost speurwerk maar het is de moeite waard om de sporen te volgen van vier eeuwen Amerika in Zeeland. Met de stadswandelingen kan de oplettende wandelaar deze zelf ontdekken. Foto: Gemeentearchief Vlissingen

Om de Zeeuwse bevolking bij het herdenkingsjaar te betrekken is een aantal Zeeuwse instellingen bij elkaar gekomen. Samen hebben zij een aantal activiteiten voorbereid, die interessant zijn voor zowel de Zeeuwse bevolking als de mensen die Zeeland bezoeken. De werkgroep wil deze wandelroutes graag aanbieden aan inwoners en bezoekers van Walcheren. De stadswandelingen zijn slechts één van de activiteiten die deze groep ontwikkeld heeft. Meer informatie over Zeeland herontdekt Amerika en alle andere activiteiten kunt u vinden op www.zeelandherontdektamerika.nl.

De boekjes met de stadswandelingen kosten ¤ 1,- en zijn te koop in een Nederlandse en een Engelse versie bij het muZEEum en t' Spui in Vlissingen, De Drvkkery in Middelburg en bij verschillende archieven en culturele instellingen. Ondernemers die het boekje willen aanbieden aan hun gasten/klanten kunnen contact opnemen met het Roosevelt Study Center via 0118 - 631 590 of rsc@zeeland.nl.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.