Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 20 mei 2009

Winnaars kunstwedstrijd 'Mijn Juni Kunstmaand' bekend

Meer dan 400 kindertekeningen werden afgelopen vrijdag bekeken door de jury van de kunstwedstrijd 'Mijn Juni Kunstmaand'. De ingezonden tekeningen kwamen van zes basisscholen uit De Baarsjes. Het is de jury uiteindelijk gelukt om de 14 winnaars te kiezen.

Tijdens het groot openingsevenement van de Juni Kunstmaand, Party in the Park, worden de winnaars feestelijk bekendgemaakt door Godfried Lambriex. De kinderen ontvangen een medaille op het podium, en hun werken worden als 'Mijn Juni Kunstmaand' posters op de afvalwagens van Afvalservice West en op de veegwagens van stadsdeel De Baarsjes geplakt.

De wagens met de posters rijden de hele maand juni rond in het stadsdeel.

Zestig andere werken worden in juni tentoongesteld in de etalages van de bibliotheek op het Mercatorplein.

De kunstwedstrijd is georganiseerd door Nina Rave, kunstenares uit De Baarsjes. De jury bestaat uit stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex, kinderboekenschrijver en illustrator Aby Hartog, kinderboekenillustrator Senad Alic, en Nina Rave.

Kijk voor meer informatie op: www.junikunstmaand.nl of op www.partyinthepark.nl

Tweede Kamerlid Sterk lanceert SuperWoman programma Honderd meiden gaan in De Baarsjes aan de high tea. The Mall De Baarsjes lanceert hiermee het SuperWoman programma voor meidenclubs in Nederland. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) opent de high tea vrijdag 22 mei om 15.00 uur. SuperWoman is ontwikkeld voor de aanpak van sociale en maatschappelijke problemen bij meiden. Bianca Boender, meidenwerkspecialist The Mall: "We willen meiden een keer goed in de picture zetten. We willen het programma op een feestelijke manier lanceren zodat ze er zin in krijgen om elke week naar de avonden te komen." De High Tea is van 15.00 tot 16.30 uur in Club Rainbow, Van Speijkstraat 65a. Meer informatie: adrie.stemmer@yfc.nl / 06 5240 7816.

Bijna tachtigduizend euro voor klimaatprojecten

De Baarsjes ontvangt van het Rijk ¤77.000 voor het uitvoeren van klimaatprojecten. Voor zeventien projecten is met succes geld aangevraagd. Zo is er geld voor promotie van 'Zon op je dak', een subsidie voor zonnepanelen voor particuliere huiseigenaren. En kunnen ondernemers uit midden- en kleinbedrijf advies krijgen over energiebesparing in hun zaak. Nog een laatste voorbeeld: De Baarsjes kan ook verder met het 'verschonen' van het wagenpark van de buitendienst.

De zeventien verschillende projecten worden deels door De Baarsjes, deels in samenwerking met andere stadsdelen de komende vier jaar uitgevoerd. In het Milieuprogramma 2009-2010 waren al enkele van deze projecten opgenomen.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Jongere ouderen blijven op zichzelf

Vijf studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening hebben op vrijdag 15 mei de eindresultaten van hun afstudeeronderzoek gepresenteerd. Dit was een bijzondere situatie, omdat zij hiermee de eerste studenten zijn die via bemiddeling van de BOOT zijn afgestudeerd. Zij hebben in opdracht van het stadsdeel een onderzoek gedaan naar de drie ontmoetingscentra voor ouderen in De Baarsjes. Het stadsdeel vroeg zich af waarom er beperkt gebruik gemaakt wordt van deze ontmoetingscentra en hoe dit gebruik door ouderen gestimuleerd kan worden.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat jongere ouderen nog geen behoefte hebben aan dergelijke ontmoetingscentra, dat de ontmoetingscentra onvoldoende bekend zijn, en dat het aanbod niet altijd even goed aansluit op de behoefte van de oudere Baarsjesbewoners. De eindresultaten worden meegenomen in de herijking van het ouderenbeleid, in het najaar van 2009.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Andere aanpak voorlichting aan werkzoekenden

De Baarsjes gaat in 2009 de aandacht verleggen naar andere groepen mensen die aan het werk moeten worden geholpen. In 2008 was er een gezamenlijke actie van stadsdeel en DWI (Dienst Werk en Inkomen) om werkzoekenden vaardigheden aan te leren om aan het werk te kunnen. DWI gaat verder met deze groep, maar De Baarsjes gaat zich meer richten op mensen met een verslavingsprobleem of een ziekte.

Deze groep, die in De Baarsjes een derde vormt van het gehele bestand aan mensen die WWB-uitkeringen krijgen van DWI, gaat men activeren voor buurthuisactiviteiten en vrijwilligerswerk. Voor deze nieuwe aanpak is gekozen naar aanleiding van een evaluatie van twee werkmarkten, waar werkgevers voorlichting kregen over participatieplekken voor uitkeringsgerechtigden. Deze evaluatie wordt besproken in de raadscommissie Onderwijs op dinsdag 9 juni.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Ouderenconsultatiebureau De Baarsjes: een succes

Het ouderenconsultatiebureau heeft in 2008 veel bezoekers getrokken. 435 mensen hebben een consult gehad. Dit betrof voornamelijk ouderen tot 75 jaar; de nog ouderen zijn veelal al in beeld bij hun huisarts. Slechts een klein percentage allochtone ouderen heeft gereageerd op de oproep voor een consult. In 2009 wil men meer oudere Marokkaanse bewoners bereiken. Meer dan de helft van de bezoekers wil na een jaar graag een vervolgconsult. De top 3 met klachten is op 1 overgewicht; op 2 verhoogd cholesterol en op 3 vallen. Uit de evaluatie blijkt dat de ouderen zeer tevreden zijn over de deskundigheid van de medewerkers, het nut van de adviezen en de locatie van het bureau (Hudsonhof).

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Persberichten

Amsterdam, 20 mei 2009

The Opposites bij Party in the Park

Openingsfeest Juni Kunstmaand De Baarsjes

In één van de mooiste parken van Amsterdam gaat op zaterdag 6 juni de Juni Kunstmaand officieel van start met het unieke gratis festival 'Party in the Park'. Het Rembrandtpark wordt dan ingericht in een Paradeachtige sfeer met diverse tentjes met multi-culti food en een hoofdpodium. Tijdens dit evenement kan iedereen genieten van straattheater, muziek, lekkere drankjes en hapjes en leuke activiteiten.

Vanaf 14.00 uur vinden er allerlei activiteiten plaats in samenwerking met culturele organisaties uit De Baarsjes. De middag is speciaal voor ouders met kinderen, maar ook voor de bewoners van De Baarsjes die het gezellig vinden om mee te doen of te genieten van straattheater, kunst, dans en acrobatiek.

Sportbuurtwerk organiseert `s middags een Panna Knock Out toernooi. Verder is er een Craftymarkt met allerlei kraampjes waar ontwerpers, kunstenaars en andere creatieven hun zelfgemaakte producten laten zien en verkopen.

Een aantal activiteiten vindt plaats in samenwerking met Globalicious, een initiatief van Stichting Globalogical, en heeft als doelstelling zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de Millenniumdoelen. Jong en oud kunnen tijdens het middagprogramma bijvoorbeeld meedoen aan een eerlijke kledingquiz of een workshop oude materialen recyclen.

En als klap op de vuurpijl, wordt het festival 's avonds afgesloten met optredens van:

Brassband Harvey Lewis, ex-idol Eshan Naseri, Tribute to Bob Marley en The Opposites.

De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.partyinthepark.nl

Programma

Van 14.00-19.00 uur:


- Craftymarkt


- Straattheater door Companie with balls en Paulo en Myka
- Breakdance demonstratie

- Panna knock out toernooi

- Capoeira demonstratie

- Taartjes maken met de Taartmeisjes

- Kinderworkshops `leven als een Indiaan'

- Acrobatiek door Olympia Circus

- Funkomatic streetdance demo

- Schilderen met kunstenaars

- Springkussen, zweefmolen voor de kinderen

- Interactief computerspel over schoon drinkwater
- Stop de Derde Wereld Kwis

Van 18.30 tot 22.00 uur:


- Craftymarkt


- Brassband Harvey Lewis


- A Tribute to Bob Marley


- ex-idol Eshan Naseri


- The Opposites