Provincie Antwerpen


20/05/2009

Kinderen ontdekten sierteelt bij bamboekwekerij

Op de Siertoer4Kids ook dit jaar een groot succes in de provincie Antwerpen

Op dinsdag 19 mei vond in heel Vlaanderen Op de Siertoer4Kids plaats. Tijdens dit evenement stelden in totaal 54 bedrijven hun deuren open voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs. In de provincie Antwerpen verwelkomden 10 bedrijven 679 leerlingen met open armen.

Een van de deelnemende bedrijven was de internationale bamboekwekerij Oprins Plant NV in Rijkevorsel. 82 leerlingen ontdekten wat bamboe is, hoe snel het wel groeit en hoe hoog het wordt. Top of the bill was een kijkje in het labo waar de bamboe op een unieke manier in vitro wordt gekweekt. Daarnaast werd ook getoond dat bamboe zoveel meer is dan een plant: er worden ook muziekinstrumenten, vloeren en zelfs sokken van gemaakt! De siertelende kids kwamen van de scholen De Schakel in Brecht, 't Park in Oostmalle en Klim-Op in Zoersel.

De kinderen luisterden gedurende het hele bezoek geboeid en verwonderd naar de enthousiaste uitleg van de bedrijfsleider en een medewerker van Oprins Plant NV. Naast bamboe leerden ze ook hortensia's kennen en maakten ze kennis met de Green Five, de vijf elementen die levensnoodzakelijk zijn voor elke plant: lucht, aarde, water, licht en warmte. Aan het eind van het bezoek stond er voor elke leerling een plantje klaar dat naar de moeilijke naam Sarcococca Hookeriana luistert.

Op de Siertoer4Kids

Op de Siertoer4Kids is een jaarlijks initiatief van EROV i.s.m. VLAM en de Vlaamse provincies en wil het dynamische karakter van de sierteeltsector in de kijker zetten. Bedoeling is dat kids interesse krijgen voor een beroep in de sector door hen op een actieve manier kennis te laten maken. Op een onrechtstreekse manier maken we ook de ouders warm voor de sierteelt en haar producten.

Deelnemende bedrijven provincie Antwerpen

Naast Oprins Plant NV verwelkomden 9 andere sierteeltbedrijven uit de provincie Antwerpen siertelende kids:

Peeters-Vervoort - Herenthout
Herplant - Beerse
Boomkwekerij Houtmeyers - Eindhout-Laakdal
Boomkwekerij Van Beek - Loenhout
Plantenkwekerij Maes - Bornem
PITO - Mechelen
PITO - Stabroek
Orangerie Jaeken - Reet
Arboretum - Kalmthout

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen, CD&V
tel. 03 240 52 40

Perscontact:
Soraya Stuer
Communicatieadviseur dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid soraya.stuer@admin.provant.be
tel. 03 240 58 24

Foto's op hoge resolutie en perstekst in word kan u downloaden via: ftp://ftps.provant.be/opdesiertoer4kids/
gebruikersnaam en paswoord: Pers (hoofdlettergevoelig!)