Universiteit van Tilburg 14 mei 2009

Jonge psychotische patiënten herstellen beter door behandeling in eigen omgeving

Promotie gezondheidswetenschapper Giel Verhaegh

Het is van belang jongeren met psychotische stoornissen in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen. Daarbij moeten zorgverleners met diverse specialismen samen aandacht besteden aan meerdere hulpvragen die de patiënt tegelijkertijd heeft. Assertive Community Treatment (ACT) blijkt een behandelmodel te zijn dat daarbij opvallend goede resultaten oplevert. Die resultaten op het gebied van kwaliteit van leven, sociaal functioneren en psychische conditie blijken beter dan die van de reguliere zorg bij deze doelgroep. Ook vallen de kosten van ACT lager uit.

Voor zijn onderzoek verzamelde Verhaegh informatie van in totaal 149 patiënten bij de Geïntegreerde Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen (GGzE) en patiënten van GGz Midden Brabant. De groep onderzochte patiënten zat in het begin van de herstelfase en had nog veel last van psychotische belevingen. Bij ACT biedt een team van verscheidene professionals gespecialiseerd in diverse gebieden zorg aan een kleine groep patiënten. Bij voorkeur wordt de hulp geboden in de eigen omgeving van de patiënt. ACT kenmerkt zich door actief ingrijpen en heeft een preventief karakter. Het doel is voorkomen dat de toestand patiënten verder verslechtert en ook dat zij in staat worden gesteld hun oude rollen in de maatschappij weer snel op te pakken. Om het proces van herstel zo goed mogelijk te laten verlopen, worden mantelzorgers actief betrokken in de behandeling.

Betere resultaten en minder kosten
Het toepassen van ACT in vroeg-psychosezorg levert allereerst betere behandelresultaten vergeleken met de toepassing van reguliere zorg bij deze doelgroep (zoals een hogere kwaliteit van leven, (her)intreding in werk of school, beter volgen van therapie en sociale aanpassing, minder alcoholmisbruik en minder en kortere ziekenhuisopnamen). Door het succes van de aanpak vallen bovendien de kosten lager uit dan die regulier aangeboden zorg.

Giel Verhaegh (1959 Helden-Panningen) studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Hij promoveert bij de faculteit Sociale Wetenschappen van de UvT, departement Tranzo, gespecialiseerd in zorg en welzijn. Verhaegh werkt bij de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling van GGzE.