Tussen Art en Kitsch in De Meervaart

08/05/2009 14:47

Jaques Senf Theaterpartners BV

Wie bepaalt de waarde van kunst? Dit is zowel het onderwerp van het theaterstuk 'Art', met

Huub Stapel, Victor Löw en Sjoerd Pleijsier, als de titel van het nieuwe boek van kunsthistoricus Willem Baars. Zoals uit 'Art' blijkt, lopen de meningen hierover sterk uiteen. Baars geeft antwoord op deze vraag. Wie zijn schilderij meeneemt naar de voorstelling van 'Art' op 21 mei in

De Meervaart in Amsterdam kan de waarde van zijn kunst gratis laten bepalen door taxateur Baars.

Van het geërfde werkje van grootmoeder tot het op de kop getikte doek van de vlooienmarkt: Baars taxeert alle meegebrachte doeken en prenten in de foyer van De Meervaart. Baars is een gerenommeerd kunsthistoricus, curator, columnist, auteur en één van de weinig gecertificeerde taxateurs die Nederland rijk is.

Het enige wat de kunstbezitter hoeft te doen is een kaartje, voor een gereduceerde prijs, te reserveren onder vermelding van 'kunstwerk' voor het toneelstuk Art dat aansluitend in De Meervaart speelt.

Degene wiens schilderij het meest waard is, is niet alleen in één klap bezitter van een potentieel meesterwerk maar krijgt ook het doek uit de voorstelling, gesigneerd door de acteurs Huub Stapel, Victor Löw en Sjoerd Pleijsier. Tijdens de voorstelling worden alle werken achter slot en grendel opgeslagen.

'Art' van Yasmina Reza is een internationale toneelhit die gespeeld wordt door topacteurs van Londen tot New York. Het gaat over drie goede vrienden. Serge, een liefhebber van moderne kunst, Mark, liefhebber van de meer traditionele kunst en Ivan die volgens de andere twee helemaal geen kunstliefhebber is. Serge koopt voor een enorm bedrag een bijzonder, modern schilderij en nodigt zijn vrienden uit om het te bewonderen. Het pakt anders uit. De meningen over het schilderij lopen sterk uiteen en de heren krijgen ruzie. Achter de hilarische verwikkelingen die volgen, gaat een drama schuil: de vriendschap staat op ontbinden.





http://www.arttoneel.nl