Ingezonden persbericht


www.diergaardeblijdorp.nl

Rotterdam, 22 april 2009

Activiteitenlijst 2009 Diergaarde Blijdorp

2009 is voor Diergaarde Blijdorp wederom een actief jaar. Omdat wij u graag tijdig op de hoogte willen stellen van de nu reeds geplande activiteiten en evenementen, sturen wij u dit jaaroverzicht van activiteiten in chronologische volgorde. In de loop van het jaar zullen wij nog regelmatig aandacht besteden aan de afzonderlijke evenementen en gebeurtenissen middels uitgebreide persberichten.

JONGE DIEREN
In Blijdorp zijn altijd veel jonge dieren te zien en dat zal in 2009 zeker ook zo zijn. Zo is op 1 januari girafje Ziba geboren, op 10 februari olifantje Tonya, en op 10 april een gorillababy (geslacht nog onbekend). In de loop van het jaar zullen zeker nog veel andere geboortes volgen. Blijdorp doet mee aan meer dan 80 Europese fokprogramma's (EEP's) van bedreigde diersoorten. Twaalf daarvan coördineert Blijdorp zelf zoals bijvoorbeeld van de Aziatische olifanten, giraffen, kleine panda's en Visaya wrattenzwijnen.

RENOVATIE ENTREE RH-ZIJDE (OPLEVERING IN DECEMBER 2009)

De historische Blijdorp-ingang wordt in 2009 in oude luister hersteld: de imposante toegangshekken, kassa's, Winkel van Sinkel en het Directiekantoor zien er eind dit jaar weer precies zo uit als vlak na de bouw van Blijdorp in 1940. De restauratie wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Volkskracht Historische Monumenten.

HISTORISCHE DIERGAARDE-TRAM:
De historische Diergaardetram gaat weer rijden tussen het Centraal Station en de Diergaarde. De data waarop de tram rijdt zijn:
- Hemelvaartsweekend: donderdag 21 mei t/m zondag 24 mei
- Pinksterweekend: zaterdag 30 mei t/m maandag 1 juni
- Zomervakantie (alle regio's samen): zaterdag 4 juli t/m zondag 6 september
- Herfstvakantie (alle regio's samen): zaterdag 17 oktober t/m zondag 1 november

Gezinsactiviteit DARWIN-DOEMEE: 25 april tot begin 2010 2009 is het internationale Darwin-jaar. In samenwerking met diverse organisaties besteedt Blijdorp daarom extra aandacht aan Darwin en zijn Evolutietheorie. De Evolutietheorie is heel eenvoudig, maar evolutie zelf gaat heel langzaam en is daardoor niet gemakkelijk zichtbaar. Verspreid door de Diergaarde wordt de evolutie zichtbaar, hoorbaar en speelbaar gemaakt. Bij binnenkomst in Blijdorp krijg je een plattegrond waarmee je alle evolutie-dingen gemakkelijk kunt vinden. Op veel plekken kun je zelf iets doen. Je kunt bijvoorbeeld een fantasie moerasdier samenstellen, een reuzen memoriespel spelen maar ook evolutiefilmpjes bekijken of naar verhalen luisteren. En er staan vrijwilligers klaar die uitleg geven bij de verschillende 'Doe-dingen'. En natuurlijk neem je ook een kijkje in het schip van Darwin, de Beagle, en bezoek je de beroemde reuzenschildpadden van de Galapagos Eilanden, waar Darwin op het idee kwam voor de Evolutietheorie. De Darwin-Doemee is een activiteit voor het hele gezin!

VRIJE VOGELVLUCHT VOORSTELLINGEN: van Pasen t/m de herfstvakantie De Vrije Vogel Vlucht is een leuke en leerzame voorstelling in een speciaal daarvoor gebouwd stadion. De ara's, ibissen, roofvogels, uilen en nog veel meer vogels vliegen vlak over je hoofd en laten hun natuurlijke gedrag zien. Kijk niet gek op als er plotseling een gier of een toekan naast je zit of een seriëma zijn best doet om een (rubberen) slang dood te meppen, precies zoals hij dat in het wild ook zou doen. De voorstellingen vinden alleen doorgang als het weer dat toestaat. De voorstellingen zijn dagelijks om 13.30 en 15.00 uur. Op woensdag, in weekenden, vakanties en feestdagen ook om 11 uur. UITBREIDING ARCTICA-gedeelte: 22 april
De ijsberen zijn weer terug in Blijdorp en hebben hun nieuwe onderkomen al betrokken in het toendralandschap van Arctica. Op 22 april is hieraan toegevoegd: een nieuwe volière voor de indrukwekkende Steller-zeearenden en een spiksplinternieuw verblijf voor de sneeuwuilen en poolvossen. De realisatie van Arctica is mogelijk gemaakt door de Vrienden van Blijdorp en bijdragen van VSBfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht i.s.m. Stichting Neyenburgh, Van Cappellen Stichting, G.Ph. Verhagen Stichting en Elise Mathilde Fonds.

MOEDERDAG: 10 mei
Met Moederdag (10 mei) is er een speciale Moederdagroute uitgezet langs dierenmoeders met hun jongen. Alle moeders die de Diergaarde bezoeken wacht bovendien een botanische verrassing (zo lang de voorraad strekt) en een muzikaal onthaal.

WEEK VAN DE ZEE: 16 t/m 22 mei
Het nationale thema van deze week is 'Duurzame Vis' en dat sluit prima aan bij de doelstellingen van het Oceanium.

PLANT CONSERVATION DAY: 18 mei
In 2006 werd 18 mei uitgeroepen tot Plant Conservation Day. Vanuit de dierentuinwereld (verenigd in de Association of Zoological Horticulture) is in de botanische wereld het idee ontstaan om jaarlijks het belang van onze flora onder de aandacht te brengen. Daarom vinden er jaarlijks op internationaal niveau activiteiten plaats in honderden botanische en dierentuinen. Blijdorp is behalve dierentuin ook een officieel erkende botanische tuin en maakt zich sterk voor het behoud van bedreigde plantensoorten. In het kader van het internationale Darwinjaar heeft Blijdorp ervoor gekozen om haar bezoekers iets bijzonders aan te bieden: een muzikale rondleiding waarin ze alles te weten zullen komen over het leven van Darwin en zijn botanische ontdekkingen. Deze bijzondere gebeurtenis vindt plaats op zondag 17 mei: de dames Groeniger nemen hen dan mee op een muzikale rondreis door de continenten van Blijdorp. Deze reis van een uur begint in de Beagle (Oceanium) om 10.00 en 14.00 uur.

WERELD OCEAAN DAGEN: 6 en 7 juni
In het Oceanium besteedt Blijdorp aandacht aan de wereldoceaandagen met extra activiteiten. Er zijn visachtige theaterfiguren, infostands van diverse organisaties die te maken hebben met oceanen en zeeën, een publiekslaboratorium en een onderwatercamera die bijzondere perspectieven biedt. De Wereld Oceaan Dagen zijn leuk en leerzaam tegelijk! Hoofdsponsor van het Oceanium is Unilever.

INSECTENWEEKEND: 13 en 14 juni
Het insectenweekend in Blijdorp is elk jaar weer een groot succes. Onze eigen insectenverzorger, maar ook andere deskundigen op het gebied van kevers, spinnen en vlinders geven uitleg over deze fascinerende dieren.

VERBORGEN TUINEN: 13 en 14 juni
Blijdorp is naast dierentuin tevens een officiële botanische tuin met een prachtige verzameling planten. Achter de schermen van de Diergaarde zijn de plantenkwekerijen te vinden waar bezoekers normaal geen toegang hebben. Speciaal voor het evenement Verborgen Tuinen stelt Blijdorp deelnemers in de gelegenheid om een kijkje te nemen in die verborgen plantenkassen.

OFFICIëLE OPENING AFRIKAANSE SAVANNE: voor de zomervakantie Deze zomer wordt de nieuwe Afrikaanse savanne in Blijdorp bewoond door giraffen, zebra's, struisvogels, verschillende antilopensoorten en gevlekte hyena's. Een reusachtige baobab-boom is niet van echt te onderscheiden en verleent de savanne een typisch Afrikaanse aanblik. Doordat de savanne grenst aan de spoorlijn Rotterdam ­ Utrecht kunnen ook treinreizigers een glimp mee krijgen van het stukje Afrika in Diergaarde Blijdorp. Opvallend is de Afrikaanse giraffenstal in de vorm van een ui. Bij de bouw van dit dierenverblijf is gebruik gemaakt van duurzame materialen en oplossingen. Dit sluit aan bij de doelstelling van Blijdorp om over enkele jaren CO2-neutraal te zijn.
Het Savannehuis is mogelijk gemaakt door Louisa van der Velden Stichting, VSBfonds en Stichting Bevordering Volkskracht i.s.m. Stichting Neyenburgh. De baobabboom wordt aangeboden door Stichting de Vliegden en het buitenverblijf voor de hyena's door de Erasmusstichting.

ZOOMER OP DE SAVANNE: 21 juni t/m eind oktober
De hele zomer staat geheel in het teken van Afrika en de nieuwe Afrikaanse savanne in Blijdorp. 'Zoomer op de Savanne' omvat een aantal losse activiteiten, waarvan de meeste hun startpunt hebben in een Afrikaans Samburu-dorp pal naast de Savanne. Bijvoorbeeld een Afrikaanse fotosafari met als prijs: een reis voor vier personen naar Kenia! Maar ook workshops Afrikaanse maskers maken, Afrikaanse dans en muziek. En dat allemaal in een sfeervolle Afrikaanse ambiance met echte Afrikaanse dieren.

ROOFDIERENWEEK: 8 t/m 15 juli
In het kader van de EAZA-campagne voor dit jaar geeft Blijdorp extra aandacht aan de bedreigde Europese roofdieren, zoals ijsberen en wolven. Er is een speciale roofdierenspeurtocht door de Diergaarde en tijdens de roofdierenweek worden de roofdieren extra in het zonnetje gezet. De aftrap van de campagne vond plaats in Blijdorp op 8 april met het loslaten van de poolvossen in Arctica.

NIEUW VERBLIJF FRANJEAPEN EN SERVALS: voor de herfstvakantie De franjeapen (colobussen) en de servals krijgen nieuwe, ruime verblijven aan de rand van de nieuwe Afrikaanse steppe. De binnenverblijven voor deze apen en katten worden aan het oog onttrokken door een in dit biotoop passend Kopje-rotsformatie. Het verblijf voor de franjeapen is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.; het gedeelte voor de servals is een project van de Vrienden van Blijdorp.

ENGE-DIEREN-DAG: 1 november
Opgezette dieren en levende 'griezels' in de Rivièrahal laten zien dat deze dieren (en planten) eigenlijk heel interessant zijn en misschien toch niet zo eng als het lijkt.

MIDWINTERZOO TIJDENS DE KERSTVAKANTIE
In de kerstvakantie wordt Blijdorp traditiegetrouw omgedoopt tot een sfeervolle MidwinterZOO In het kader van de Midwinterzoo zijn er ook allerlei extra activiteiten.

DIëTEN IN DE DIERGAARDE: 19 december t/m eind februari 2010 Na het Kerstdiner is het tijd om weer af te vallen. Maar hoe zit het eigenlijk met het voedsel van de dieren in de Diergaarde? Waar komt al dat voedsel vandaan en hoe houden we de dieren gezond en slank? Leidt het eten van gorilla-kost echt tot een verbeterde gezondheid? Met de gezinsactiviteit 'Diëten in de Diergaarde' word je heel wat wijzer op voedselgebied!

Diverse RONDLEIDINGEN
Kijk eens achter de schermen van de Diergaarde: enthousiaste rondleiders van de Blijdorp-vrijwilligersorganisatie verzorgen rondleidingen voor grote groepen, individuele bezoekers, gezinnen, kinderen die hun verjaardagsfeestje willen vieren en visueel gehandicapten.Het is ook mogelijk 's avonds een rondleiding te volgen door het schemerduister, gecombineerd met een diner in de Diergaarde.



Ingezonden persbericht