Vereniging Milieudefensie


Resultaten enquête onder bewoners van Almere over het IJmeer

Tijdens een door Milieudefensie op 19 mei georganiseerd debat in het Apollo Hotel in Almere heeft Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie de resultaten van de huis-aan-huis enquête in Almere bekend gemaakt. Hoewel de respons niet erg hoog was, komt er wel een beeld uit naar voren dat zo'n 70 procent van de inzenders geen aantasting van het IJmeer wil. 686 inwoners van Almere hebben de bij hun thuis bezorgde enquêteformulier ingevuld. Dat is 1,1 procent van het totaal aantal inwoners. "Dat is zeker niet hoog", erkent Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte en Landschap bij Milieudefensie. Bij deze ongerichte manier van benaderen is 2 procent een aardige score. Er mag dan ook geen absolute waarde aan de getallen worden toegekend. Maar het geeft toch wel een aardige blik op wat Almeerders van de plannen van hun gemeentebestuur vinden.

De gemeenteraad van Almere heeft kort geleden een keuze gemaakt voor de ontwikkelingsrichting van Almere. De blik wordt westwaarts gericht, waarbij ook wordt gekozen voor de mogelijkheid om woningen in het IJmeer te bouwen. 69 procent van de respondenten zegt op de vraag of er in een beschermd natuurgebied, zoals het IJmeer, gebouwd mag worden: "Natuurlijk niet, waarom is het anders beschermd". 29 procent heeft daartegen geen bezwaar of wil het toestaan onder strikte voorwaarden.

Almere gaat in de komende decennia ten behoeve van de Metropoolregio Amsterdam en de regio Utrecht 60.000 woningen bouwen. Op de vraag waar de gemeente Almere deze moet bouwen zegt 39 procent dat deze allemaal binnendijks gebouwd moeten worden, 24 procent vindt dat een groot aantal buitendijks mogen komen. Opmerkelijk is dat 34 procent vindt, dat Almere die 60.000 woningen helemaal niet moet bouwen.

De bereikbaarheid van en naar Almere is een groot probleem. De gemeente Almere wil dit onder meer oplossen door een verbinding dwars door het IJmeer aan te leggen in de vorm van een brug. 48 procent van de Almeerders die de enquête heeft ingevuld, wil wel een IJmeerverbinding naar Amsterdam, maar uitgevoerd als een openbaar vervoersverbinding in een tunnel. Een kwart van de respondenten zeggen tegen een IJmeerbrug: "meteen doen". En iets minder dan 25 procent wil liever een OV-verbinding met Utrecht.

Na het invullen van de enquête geven 388 inzenders aan de oproep: "Ja, ik onderteken de oproep om geen woningen in het IJmeer te bouwen en geen brugverbinding dwars door het IJmeer aan te leggen" te onderschrijven. Dat is een score van 57 procent.