Partij voor de Vrijheid (PVV)

Zorgen om Orbis-ziekenhuis Limburg
donderdag 21 mei 2009

Hieronder de inbreng van Fleur Agema tijdens het spoeddebat over de gang van zaken rond het Orbis-ziekenhuis Limburg d.d. 20 mei 2009.

De verwikkelingen rond het Orbis-ziekenhuis van de 21e eeuw, geven vooralsnog weinig vertrouwen in de toekomst van de ziekenhuiszorg in ons land.

Wat ook de informatie-technologische en logistiek-architectonische kwaliteiten van deze berg marmer zijn, duidelijk is weer eens dat het management in het begin van deze eeuw nog niet de kwaliteit heeft die we van een maatschappelijke kerninstelling as een ziekenhuis mogen verwachten.

Een ziekenhuis hoort niet failliet te gaan, en mensen die in een ziekenhuis werken horen niet maandenlang in onzekerheid te verkeren of ze hun baan kunnen behouden.

We kennen de geschiedenis van deze kwestie. Minister Borst wilde Orbis geen toestemming geven een nieuw ziekenhuis te bouwen, behalve als men van dat nieuwe ziekenhuis een groot experiment wilde maken. Een ziekenhuis dat niet bij oplevering al verouderd zou zijn, een ziekenhuis voor een nieuw tijdperk, de 21e eeuw. De toenmalige directie pakte de uitdaging op en investeerde bij de bouw in een logistiek vernieuwende omgeving, in revolutionaire ICT-systemen, in ongekend comfort voor de patiënten en een algehele ambiance die eerder dan aan een ziekenhuis aan een kathedraal, of een hotel in Dhubai doet denken.

De directie meende al die investeringen te kunnen doen vanuit de verwachting dat het nieuwe ziekenhuis veel efficiënter zou werken dan zijn concurrenten, waardoor besparingen op personeel op den duur ruimschoots de grote investeringen zouden terugverdienen.

De investeerders verloren naarmate de bouw vorderde en de kosten opliepen het vertrouwen. Het waarborgfonds voor de zorgsector weigerde een garantie af te geven en de Europese Investeringbank weigerde een krediet te verlenen dat op voorwaarde van die garantie was toegezegd. De moeizame onderhandelingen met de bestaande financiers Fortis en ABN-AMRO deden de hemel nog meer betrekken boven het in 2007 nog zo zonnig gepresenteerde project.

In Lissabon, op het Seneca-congres waar de verzamelde Nederlandse zorgbobo's inclusief de minister naar toe waren gevlogen voor een orgie van onderlinge lofbetuigingen, toonde de inspirerende leider van het project nog een rotsvast vertrouwen in zijn business-plan. De cruciale bezuinigingen op personeel zouden moeten plaatsvinden zonder gedwongen ontslagen. Hij noemde dat `een heilige plicht'.

Inmiddels is deze visionair op non-actief gesteld en vervangen door een peperdure financiële specialist van de Boer en Kroon, die op zijn beurt een bataljon peperdure experts van zijn moederkantoor inhuurde om de zaken op orde te brengen. Dit genie heeft het sinds zijn aantreden gepresteerd om eerst de onvermijdelijkheid van snelle gedwongen ontslagen aan te kondigen, vervolgens in ieder geval een uitstel van dergelijke ontslagen aan te kondigen tot het najaar, en na een paar weken weer voor verwarring zorgde door de mededeling de wereld in te sturen dat het `sociaal plan' waarmee van boventallige werknemers zou worden afscheid worden genomen geen medefinanciers had gevonden en geen doorgang kon vinden. Pas weer een week later kwam dan de mededeling dat dit voor de boventallige werknemes slechts betekende dat ze langer in dienst konden blijven.

Orbis betekent cirkel. Nou, vz, de Orbis-cirkel is stuk.

Tot slot citeer ik het volgende uit Dagblad De Limburger: "Uit kritische vragen en opmerkingen van diverse Orbissers bleek dat ook die de manier waarop zij hun werk kunnen doen, wel degelijk beïnvloeden." Graag een reactie hierop van de minister en op het bericht dat er al medewerkers vertrekken door de problemen, dat de werkdruk te hoog wordt en wat het effect daarvan is op de kwaliteit en de continuïteit van de zorg.