Maasstad Ziekenhuis informeert patiënten over defecte afwasmachine

21/05/2009 14:36

Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam roept patiënten terug vanwege een defect aan één van de acht reinigings- en desinfectiemachines voor endoscopen. Door dit defect kunnen we niet met zekerheid zeggen dat het gebruikte instrumentarium conform de voorschriften is gedesinfecteerd. Deze endoscopen worden gebruikt voor inwendig onderzoek van maag, darm, lever en longen. Het gaat om de periode tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009.

Ondanks het feit dat het Maasstad Ziekenhuis een onderhoudscontract heeft met de leverancier van het apparaat, waarbij periodiek onderhoud plaatsvindt, is dit defect gedurende deze periode onopgemerkt gebleven.

Het vermoeden bestaat dat het defect is ontstaan tijdens een onderhoudsbeurt op 16 oktober 2008. Momenteel wordt nader onderzoek verricht naar de exacte oorzaak van het probleem.

Bij controle van reinigings- en desinfectiemachines van hetzelfde type in andere ziekenhuizen zijn geen afwijkingen geconstateerd. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het gaat om een op zichzelf staand voorval.

De bewuste machine in het Maasstad Ziekenhuis is voorlopig buiten gebruik gesteld. De andere machines in het Maasstad Ziekenhuis zijn uitgebreid getest en weer vrijgegeven voor veilig gebruik.

Hoewel de kans op besmetting gering is, zijn alle patiënten van het Maasstad Ziekenhuis die endoscopisch onderzoek ondergingen tussen 16 oktober 2008 tot 20 mei 2009 uit voorzorg persoonlijk geïnformeerd. De 796 patiënten waarbij instrumenten uit de defecte machine zijn gebruikt, nodigt het ziekenhuis persoonlijk uit voor een screening op Hepatitis B en C (geelzucht) en HIV. De andere patiënten, die geen risico lopen, zijn door ons ook geïnformeerd.

Het ziekenhuis heeft een speciale helpdesk ingericht voor deze groep patiënten, waarbij de patiënten altijd terecht kunnen met hun vragen.

De Inspectie van de Gezondheidszorg is door ons geïnformeerd en tevens zijn alle huisartsen uit de regio geïnformeerd.