Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

11 februari 2009

Terrence Deacon op Bessensap 2009

Bessensap, het evenement waar wetenschap pers ontmoet, zal op maandag 25 mei plaatsvinden in Nemo, Amsterdam. Openingsspreker van het evenement is neurowetenschapper Terrence Deacon. Naast de masterclasses en traditionele presentaties is er ook weer plaats voor speeddatesessies. Meer informatie over het evenement of aanmelden als bezoeker, kijk op www.nwo.nl/bessensap.

Terrence Deacon is neurowetenschapper en evolutionair antropoloog aan Berkeley University. Hij put veelvuldig uit het werk van anderen, maar houdt desondanks stevig vast aan zijn eigen benadering. Zijn aanpak beperkt zich niet tot de neurowetenschap, maar hij doet ook veelvuldig inspiratie op uit de taalkunde, psychologie, evolutie- en sociobiologie of gedragsecologie. Hij probeert door middel van die brede aanpak de evolutie van de menselijke cognitie te verklaren. In 1997 publiceerde hij The Symbolic Species: The Coevolution of Language and the Brain, waarin hij een revolutionaire theorie opstelt die een verklaring biedt voor ons grote brein en voor het ontstaan van taal.

Naast de opening door Terrence Deacon bestaat het programma weer uit de vertrouwde traditionele presentaties en de masterclasses. Daarnaast hebben we dit jaar weer de speeddatesessies en voor het eerst op Bessensap mooie posterpresentaties van de onderzoekers.

Speeddates
Vijf minuten om een onderwerp te beoordelen voor een artikel, radio-item of tv-item. Vijf minuten om de onderzoeker uit te interviewen over zijn ideeën. Vijf minuten om advies te geven over mediacontacten en plan van aanpak. Tijdens de speeddatesessies op Bessensap kunnen onderzoekers en journalisten elkaar aftasten en een gesprek aangaan. Het doel van het gesprek kan een vervolgafspraak voor een interview zijn, maar ook een idee voor een persplan, of inzicht in de 'mediageniekheid' van de onderzoeksresultaten. Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden, organiseren we meerdere sessies. Meld u aan als journalist of als onderzoeker.

Eurekaprijs
Net als vorige jaren wordt op Bessensap 2009 de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO o.a. schrijvers, filmers, journalisten en wetenschappers aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek. De jury wordt voorgezeten door Paul Schnabel en het totale prijzengeld bedraagt 27.500 euro. Meer informatie over de Eurekaprijs is te vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.

Bessensap
Bessensap is dé jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers. De dag wordt georganiseerd door NWO en de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland. Plaats van handeling is science center NEMO. Het volledige programma is te vinden op www.nwo.nl/bessensap. Geïnteresseerden kunnen zich via internet gratis aanmelden als bezoeker.


---
Nadere informatie voor de pers:


- Avital Lievendag (NWO, organisatie Bessensap)
- +31(0)70 344 0573, lievendag@nwo.nl
- Kim van den Wijngaard (NWO, organisatie Bessensap)
- +31(0)70 344 0542, wijngaard@nwo.nl
- Hein Meijers (NWO, initiator Bessensap)

- +31(0)70 344 0729, hein.meijers@nwo.nl


- www.nwo.nl/bessensap (o.a. aanmelden als bezoeker, programma en laatste nieuws)
- www.nwo.nl/eurekaprijs

09-02


---

Perslijst: aanmelden | afmelden Adreswijzigingendoorgeven via: nwo_nieuws@nwo.nl

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag

Persvoorlichters: nwo_nieuws@nwo.nl t.: +31(0)70 344 07 13; perstelefoon buiten kantooruren: +31 (06) 12 35 16 03