Ingezonden persbericht


Vooraankondiging

Met eigen ogen

Zelfportretten in de Nederlandse moderne kunst

21 mei t/m 30 augustus 2009

Kunst fascineert - en de kunstenaar niet minder. Als we iets moois zien, willen we weten wie het maakte. Wie is die kunstenaar? Wat bezielt deze persoon? Het zien van een zelfportret brengt ons dichter bij het antwoord. Een weergave van een gezicht, een gestalte in een bepaalde houding en sfeer. Zo'n zelfportret geeft het gevoel achter de schermen te kunnen kijken. Te gluren in iemands privédomein. Maar wat zien we eigenlijk? Op welke manier geeft de kunstenaar zich bloot? Het Noordbrabants Museum toont de schoonheid van het zelfportret. Diverse moderne Nederlandse kunstenaars tonen hier hun ware gezicht.

Van schilderij tot video-installatie

Met eigen ogen is een bijzondere expositie. Het toont zelfportretten uit de Nederlandse moderne kunst van Carel Willink tot Philip Akkerman. Met werk van o.a. Dick Ket, Lucebert, Barend Blankert, Rineke Dijkstra, Geer van Velde, Henk Helmantel, Edgar Fernhout en Wim Schuhmacher. Zelfportretten in allerlei vormen: schilderijen, tekeningen, foto's, sculpturen en in video-installaties, zoals van Bas Jan Ader en Han Hoogerbrugge.

Zien en gezien worden

Het zelfportret lijkt een beeld te geven van de kunstenaar in zijn ware gedaante, vastgelegd op een onbespied moment. Maar is dat zo? De kunstenaar weet dat we kijken - sterker nog: hij wil dat we kijken. Hij toont zich bewust in een bepaalde pose aan het publiek. Sommige kunstenaars presenteren zich als ambachtsman met palet en penseel in de hand. Anderen willen meer hun gevoel uiten en doen dat door hun gezicht een vreemde vorm of kleur te geven, of door het te verbergen achter een masker. Maar er zijn ook kunstenaars die zichzelf weergeven als anonieme figuur in een grote compositie. Zij willen totale vervreemding bereiken.

Wilt u weten hoe de kunstenaars zich in het Noordbrabants Museum laten zien? En wàt ze van zichzelf laten zien? Kom kijken, met eigen ogen!

Aan de redacties

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Sleutjes, 073-6877 807 of per e-mail csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl of Charlotte Joosten, 073-6877 815 of per e-mail cjoosten@noordbrabantsmuseum.nl

Afbeeldingen in de bijlage

Henk Helmantel

Zelfportret - 40 jaar schilder, 2007

Olieverf op paneel, 83 x 75 cm

Collectie Helmantel, Museum De Weem, Westeremden

Levi van Veluw

Landscape I, 2008

Kleurenfoto, 120 x 100 cm

Scheringa Museum, Spanbroek

Noordbrabants Museum | Postbus 1004 | 5200 BA 's-Hertogenbosch | T +31 (0)73 6877807 | F +31 (0)73 6877899