Get real op het 24e Festival a/d Werf


De werkelijkheid is al spannend genoeg

UTRECHT, 20090205 -- Get Real. Dat is de uitnodiging aan de bezoekers van Festival a/d Werf 2009. Van 21 t/m 30 mei verandert Utrecht weer in één groot podium voor voorstellingen vol theater, beeldende kunst en muziek. De afgelopen jaren presenteerde het festival met succes het ervaringstheater. Nu staat het programma in het teken van het documentaire theater: ook gericht op het hier en nu, maar dan minder intiem. Theatermakers spelen soms met feitelijke gegevens, soms zetten ze experts in om de werkelijkheid binnen te halen. Of ze presenteren haar gewoon zoals zij is.

Neem Rimini Protokoll, een groep uit Duitsland die veel aandacht krijgt van pers en publiek met het documentaire theater. In Black Tie vertelt een geadopteerde Koreaanse haar verhaal over de zoektocht naar haar herkomst. Van identiteit naar gentechnologie blijkt een kleine stap. Een andere voorstelling uit dit genre is Three posters, waarin de graag geziene Libanese kunstenaar Rabih Mroué de zelfmoordaanslagen becommentarieert.

Uit het productiehuis van het festival komt Floris van Delft. Hij brengt deel 2 in een reeks theatrale debatten, Rechter kan niet. Daarin stelt hij de staat van het Nederlandse recht aan de kaak. Met in de hoofdrol de Molukse treinkaping bij Wijster in 1975. Wat gebeurt er als de kapers anno 2009 in een rechtszaak zouden worden berecht, met in ons achterhoofd dertig jaar terrorisme? Deel 1, De Verlichting is stuk, toert tot maart langs de theaters.

Iemand die de werkelijkheid dicht op de huid brengt, is oude bekende Dries Verhoeven. Hij maakte op eerdere edities van Festival a/d Werf furore met U bevindt zich hier en Niemandsland, die in de prijzen vielen. Deze keer brengt hij een voorstelling waarin de ervaring van de bezoeker gestuurd wordt: de grote beweging. In een bioscoop op een drukke plek in de stad krijgt de buitenwereld ondertitels. Met in de hoofdrol: haastige voorbijgangers.

Dé ultieme realiteit lijkt het Nieuws. En de Utrechtse groepen Aluin en NUT zitten er letterlijk bovenop. Ze geven hun blik op de actualiteit van de dag in de Festivaleditie, het vervolg op de succesvolle Maandageditie. De `journalisten' halen, samen met bekende daggasten, de alledaagse werkelijkheid binnen in dit live-magazine. Met nieuws, interviews en discussies.

Festival a/d Werf presenteert zowel eigen Huis a/d Werf producties als externe producties uit binnen- en buitenland. De 24e editie van Festival a/d Werf, met ruim dertig producties op zo'n twintig Utrechtse locaties, vindt plaats van 21 t/m 30 mei.

www.festivalaandewerf.nl (vanaf 1 april programma online en start kaartverkoop)





Huis en Festival a/d Werf