Stations onder Stoom, een festival van 20 kilometer


Hemelvaartsweekend 21-24 mei 2009

HOORN, 20090511 -- Vanaf Hemelvaartsdag 21 mei 2009 tot en met zondag 24 mei 2009 organiseert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een groot historisch themafestival: Stations onder Stoom. Tijdens het festival zullen op en rond de fraaie monumentale stations gelegen aan de twintig kilometer lange museumspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik een aantal bijzondere historische activiteiten plaatsvinden. Voor bezoekers betekent dit een totale historische reisbeleving.

Museumstoomtram historisch themafestival: Stations onder StoomVier stationsgebouwen gelegen aan de oude lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik, zijn in de afgelopen jaren gerestaureerd in de staat waarin ze in 1887 werden gebouwd. Ze zijn daarbij weer voorzien van een wachtkamer waar op de tram kan worden gewacht, een kantoor voor de haltechef compleet met houten bureau en portret van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina, een loods waar vanuit de goederen worden verzonden en last but not least: een woning voor de haltechef.

Verwerving

Directe aanleiding voor het festival Stations onder Stoom is de definitieve afronding van de verwerving van de stationsgebouwen te Wognum, Twisk, Opperdoes en Medemblik voor de collectie van de Museumstoomtram. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage die het museum als beneficiënt van de BankGiro Loterij ontvangt.

Thema-stations

Het festival zal op vier stations in het teken staan van een bepaald historisch thema. Op elk van de stations zullen diverse uiteenlopende historische activiteiten plaatsvinden:

Hoorn, station van oude ambachten:
- Demonstraties bediening van klassieke seinen en wissels in het seinhuis;
- Ritten op de voetplaat van een stoomlocomotief;
- Rondleidingen door de restauratiewerkplaats.

Wognum, station als centrum voor de omgeving:
- Activiteiten voor de jeugd;
- Muziek;
- Historische auto's en overladen goederen.

Twisk, station op het platteland:
- Dorsen en ploegen met stoommachines.

Medemblik, station tussen water:
- Brandweerspuiten;
- Rondvaarten met stoomschepen.

Tussen Hoorn en Medemblik zal circa ieder uur een tram rijden, die op alle stations onderweg stopt en daar trams uit de andere richting zal passeren. Op de stations en in de trams gaat men minstens tachtig jaar terug in de tijd: niet alleen de voertuigen en gebouwen, maar ook vele reizigers op de tram zullen in historische kleding verschijnen. Een bijzonder contrast vormt een gastoptreden van een bijzondere moderne dieseltrein tijdens het festival, die voor het eerst te zien zal zijn in Noord-Holland.

Meer informatie

Voor meer informatie over dienstregeling en prijzen zie: www.museumstoomtram.nl of Tel. 0229-214862. Via de website zal voor geïnteresseerden ook een geactualiseerd overzicht worden bijgehouden van de aan het festival deelnemende historische kledinggroepen, voer- en vaartuigen en machines.