Gemeente Alphen aan den Rijn

Kunst-participatieproject Edelstenenbuurt

Juweeltjes: Kunst-participatieproject Edelstenenbuurt

Nog dit jaar zal er in de Edelstenenbuurt gestart worden met een kunst-participatieproject. Het project, genaamd Juweeltjes!, wordt uitgevoerd door beeldend kunstenaar Guda Koster. Het doel van dit project is het terugbrengen van het gevoel van veiligheid en het versterken van de identiteit en de sociale samenhang in de Edelstenenbuurt. De effectiviteit van dit middel is in de grote steden inmiddels bewezen.

Juweeltjes
Binnen dit project staan twee aspecten centraal. Het eerste aspect is de naam van de wijk: de Edelstenenbuurt. Edelstenen worden geassocieerd met rijkdom en schoonheid, iets wat men graag wil hebben. Het tweede aspect is dat er al heel veel goeds in de wijk wordt gedaan. Het gaat steeds beter, maar het probleem is het imago naar buiten. De wijkbewoners moeten hun gevoel voor eigenwaarde terugkrijgen.

De werkwijze
Om het doel te bereiken gaat een aantal bewoners uit de Edelstenenbuurt naar buiten toe optreden als ambassadeurs. Deze ambassadeurs vertellen over hun wijk en nemen geschenken mee. Om de ambassadeurs er als staatshoofden uit te laten zien, worden zij gekleed in een koninklijke mantel. Deze mantel is bekleed met edelstenen en wordt gemaakt in samenwerking met maatschappelijk activeringscentrum Doen-Ja!.

Advies ABK
De adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft unaniem voor dit project van beeldend kunstenaar Guda Koster gekozen. Voor de uitvoering stelt de gemeente een bedrag van 9.000 euro beschikbaar.

De Edelstenenbuurt
De Edelstenenbuurt is een dichtbevolkte buurt met bijna 3.000 inwoners, het percentage allochtone bewoners is groot. Daarnaast wonen er relatief veel jongeren, veel eenoudergezinnen en het aantal alleenstaanden is groeiend. Door deze factoren is de sociale cohesie afgenomen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn