Dienstenbond CNV

Nieuws

20 mei 2009

Toekomstplannen Zalm voor ABN AMRO en Fortis Bank: 6500 banen minder

Op dinsdag 19 mei '09 heeft Gerrit Zalm -baas van ABN AMRO en straks ook van Fortis Bank Nederland- zijn plannen voor de nieuwe bank op hoofdlijnen geschetst. Hij wil de kosten met 20% beperken. Om dat te bereiken moeten de komende paar jaren 6500 banen verdwijnen. De banken willen dit opvangen met natuurlijk verloop en herplaatsing, maar gedwongen ontslagen worden nu niet meer uitgesloten.

Meer banen weg
Het banenverlies lijkt lager dan de 7800, die het Consortium (RBS, Fortis en Santander) in 2007 voor ogen had. Maar sindsdien is het totale aantal werknemers door geregisseerde bevriezing van vacatures ook al met enige duizenden gedaald. Bij het inzetten van de integratie, zullen met name in de kantorennetwerken en op de hoofdkantoren rake klappen gaan vallen, tegen de achtergrond van een arbeidsmarkt, die steeds slechter wordt. Het totale banenverlies ten opzichte van 2007 zal uiteindelijk opgeteld rond de 10.000 banen verspreid over ABN AMRO en Fortis Bank Nederland bedragen.

Geen gedwongen ontslag
CNV Dienstenbond is zeer ontstemd over de mededeling dat "gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten". De aanstaande nieuwe bank is de rechtsopvolger van het Consortium, waarmee in 2007 duidelijk werd afgesproken dat alle boventalligen van-werk-naar-werk bemiddeld zouden worden. Wat ons betreft staat deze afspraak nog steeds overeind en moet dit waargemaakt worden via afspraken in een Integraal Sociaal Plan voor beide banken. Hierin moeten alle mogelijke oplossingen worden gebruikt om te zorgen dat gedwongen ontslag niet nodig hoeft te zijn. Ook moet een werkzekerheidcommissie, waar CNV Dienstenbond aan deelneemt, worden ingesteld, die maatwerkoplossingen voorschrijft voor iedereen, die na een redelijke bemiddelingstermijn nog niet geslaagd is in het vinden van ander werk. De heer Zalm heeft ons eerder al laten zo'n commissie een goed idee te vinden: dus hoezo gedwongen ontslag?

Werk-naar-werk begint vandaag!
Alle oude topmanagers worden herbenoemd in de nieuwe organisatie of zijn vertrokken met exorbitante bedragen. Nu het aankomt op de gevolgen voor de man en vrouw achter de klantenbalie op een bankfiliaal en achter het bureau op kantoor, kan Gerrit Zalm zich hier niet van afmaken met ontslagdreiging en verslechteringen. Een nieuw Integraal Sociaal Plan moet maximale in- en externe herplaatsing organiseren. Het meer employabel maken van medewerkers in de gevarenzone moet vandaag nog beginnen!

Structureel overleg met Raad van Bestuur
De vakorganisaties hebben verder aangegeven beter betrokken te willen worden bij de besluitvorming rondom de integratie. Deze afspraak is begin dit jaar met Zalm gemaakt en wat ons betreft scoort hij op dit punt nog onder de maat. Er is beterschap beloofd en we gaan voortaan maandelijks overleg hebben met de heer Zalm of mevrouw Princen.

Wordt (weer) vervolgd
De komende drie maanden wordt de onderbouwing en tijdslijn van de nieuwe strategie per onderdeel uitgewerkt. Samen met de medezeggenschap zullen wij deze onderbouwing kritisch bekijken. Wij hebben aangedrongen om snel tot een Integraal Sociaal Plan te komen en zodra hier data voor bekend zijn gaan wij u nader informeren en betrekken bij dit traject.

Voor meer informatie over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot 010-2651111 of email B.dGroot@remove-this.cnvdibo.nl