Erasmus MC



---

Coolsingelplataan vereeuwigd in sculpturen

De kunstcommissie van het Erasmus MC presenteert op vrijdag 22 mei in de centrale hal een aantal houten sculpturen en een reliëf van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol (1957). De sculpturen zijn vervaardigd uit de stam van de 'Coolsingelplataan' die in 2005 moest wijken voor de voorbereidingen van de nieuwbouw van Erasmus MC.

Stephan Balkenhol onderzoekt de menselijke figuur. Uit zware boomstronken hakt hij sinds de jaren tachtig eigentijdse archetypen.

Coolsingelziekenhuis
De Coolsingelplataan was bij de bouw van het Dijkzigt Ziekenhuis in de jaren zestig verhuisd van de Coolsingel - waar een aantal platanen stond voor de voorganger van het Dijkzigt Ziekenhuis, het Coolsingelziekenhuis - naar het terrein van Hoboken. De plataan moest wijken voor de voorbereidingen voor de nieuwbouw Erasmus MC. De plataan is in 2004 gestekt en op verschillende plaatsen in Rotterdam zijn de stekken al uitgegroeid tot jonge bomen. De moederboom is uiteindelijk gekapt in 2005. Aan Stephan Balkenhol is gevraagd mensfiguren uit het hout van de `moederboom' te hakken.

Verdwenen traditie
De opstelling van de beelden - de verhouding tussen de beelden onderling en de verhouding tussen de beelden en de ruimte waarin ze geplaatst worden - is cruciaal. Met de opstelling van beelden in publieke ruimtes sluit Balkenhol aan bij een bijna verdwenen traditie. Het is niet zijn bedoeling om zijn figuren te heroïseren, wel om de meest gewone mens op het voetstuk van historische personages te plaatsen.

Belangstellenden zijn van harte welkom om de presentatie bij te wonen, op vrijdag 22 mei in de centrale hal van het Erasmus MC.
* Locatie: 's Gravendijkwal 230 (hoofdingang).
* Aanvang: 15.30 uur.

Publicatiedatum: 20 mei 2009