CNV Onderwijs

20 mei 2009

Verslag van de 97e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 29 april 2009, gehouden te Amersfoort (de Amershof).

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven, Homepage Vakcentrale


1. Opening. De voorzitter opent om 13.30 en Frans Kruizinga doet dat met gebed.


2. Vaststelling van de agenda. Geen commentaar.


3.. Verslag van vorige vergadering. Dit wordt goedgekeurd .


4. mededelingen en post. De voorzitter was aanwezig bij de ontmoetingsdag van afdeling Zuid Holland in Leerdam. Er werd ruime aandacht besteed aan de versobering van de aftrekmogelijkheid van hoge ziektekosten. Dat is een politieke zaak die alle Nederlanders raakt. De secretaris merkt op dat de Nieuwsbrief van 1 juni 2009 geheel aan die aftrekmogelijkheid voor chronisch zieken gewijd zal zijn. De bedoeling van de wetgever is dat de aftrekmogelijkheid terug keert naar zijn oorsprong: alleen chronisch zieken verdienen die mogelijkheid. De invloed van de vakbeweging is, als het om belastingmaatregelen gaat, overigens nagenoeg nihil. Daarvoor moet je echt lid zijn van een politieke partij.

Er is een mailbrief ontvangen van de afdeling Brabant Zeeland. Het afdelingsbestuur is verstoord over het feit dat tijdens de ledenvergadering de voorzitter op een verzoek om schorsing (teneinde te overleggen met de achterban over al dan niet intrekken van het voorstel) niet zelf besliste maar het voorlegde aan de vergadering, die de schorsing vervolgens afwees. De secretaris zal er op reageren . Daarbij komen met name twee zaken aan de orde. De vergadering heeft als geheel met zo'n schorsing te maken en het is dan niet onlogisch dat diezelfde vergadering daarover beslist; inhoudelijk geldt dat de indieners niet in hun belangen zijn geschaad: zowel bij wel intrekken als bij niet intrekken zou het ingediende voorstel niet zijn gerealiseerd. Het kan niet genoeg gezegd worden, behalve bij overmacht, bijvoorbeeld wegens bij ziekte, worden bedragen pas per afdeling overgemaakt als vereiste gegevens over het vorige begrotingsjaar bij de sectorpenningmeester binnen zijn . Die discipline in per afdeling noodzakelijk om als sector te kunnen werken.


5. Evaluatie sectorledenvergadering 2009, incl. concept verslag. Het verslag is akkoord en wordt ter vergadering 2010 aangeboden. Wij kunnen terugzien op een geslaagde ledenvergadering. Er werd veel gesproken over beleid en wat minder over de financiën. Frans Kruizinga zal ook in de a.s. afdelingsbestuursvergadering van Noord Brabant- Zeeland de afgevaardigde van Breda aanspreken op enkele gebezigde bewoordingen richting sectorbestuur omtrent de financiën. Wel kunnen de kosten van het sectorbestuur in het vervolg meer gespecificeerd worden aangegeven. Penningmeester Bob Beckers zal dit bekijken; overigens heeft, uiteraard, de financiële controlecommissie inzage in alle bescheiden. Frans Kruizinga zal omtrent deze gang van zaken contact opnemen met de voorzitter van de afdeling Zeeland- Brabant. Penningmeester.


6. Voorbereiding AV CNVO 27 mei 2009 (amendementen op voorstellen). Aan het amendement op voorstel 0 omtrent de doelstelling en kerntaken wordt, na stemming, toegevoegd dat leden van werkgroepen geen stemrecht dienen te krijgen (handhaven van de bestaande situatie); dit om eventueel dubbele vertegenwoordiging op de AV stemmen te voorkomen. Verder gaat het SB akkoord met de voorgestelde amendementen omtrent de stuurgroepen, de werkgroepen, het bestuur en de werkge­ verscommissie voor het DB. Eveneens wordt de behandeling van onze motie omtrent het te weinig vakbondsblad zijn van het SJ besproken. Op 12 mei 2009 is er te Utrecht sectorenoverleg op uitnodiging van de sector VO. Namens het SB hopen Ans Wibier en Henk Köhler deze te bezoeken.


7. Penningmeesterzaken. In onze a.s. SB vergadering wordt verder gesproken omtrent de invulling van het budget bijzondere activiteiten en hoe daarmee om te gaan.

Bob Beckers bezocht onlangs het penningmeesteroverleg; de declaratieregeling wordt er niet eenvoudiger op! Ook heeft hij het ledenbestand van Flevoland opgevraagd en ook hierop wordt in het SB