Gemeente Tilburg en Interpolis starten proef met Alert4Home

21/05/2009 16:30

Interpolis Verzekeringen N.V.

60 bewoners kunnen zich melden voor Alert4Home

21 mei 2009 - Alert4Home is wat het zegt: een alarmeringssysteem voor de woning om een inbreker te signaleren. Het verschil met een gewoon alarmsysteem is dat bij Alert4Home de hulp wordt ingeroepen van de omgeving. Zodra een bewoner denkt dat er ongewenst bezoek in zijn woning is, krijgen buren een sms met de oproep de omgeving in de gaten te houden, en kan de bewoner de politie alarmeren. Informatie die buurtbewoners vervolgens verstrekken kan een belangrijke rol spelen bij het oplossen van het misdrijf. Alert4Home doet hiermee een beroep op de onderlinge betrokkenheid van buren.

De gemeente Tilburg en Interpolis roepen bewoners van Tilburg op zich te melden voor de proef. Er zijn 60 systemen beschikbaar. De bedoeling is om het komend half jaar ervaring op te doen met Alert4home en daarna het systeem door te ontwikkelen met nieuwe mogelijkheden. Alert4home is ontworpen door Ad Koemans, de bedenker van SMS-Alert, het systeem waarmee de politie per sms hulp inroept van burgers.

Voor de gemeente Tilburg past de proef met Alert4Home in het beleid om woninginbraken op allerlei manieren aan te pakken en te voorkomen. Interpolis wil haar klanten helpen veiliger te wonen. De verzekeraar wil mensen attenderen op het feit dat niet alles te verzekeren is. Denk bijvoorbeeld aan de emotionele impact naar aanleiding van een inbraak. De gestolen spullen krijg je vergoed van je verzekeraar. Maar met geld koop je niet het gevoel van veilig wonen terug. Daarom investeert Interpolis in diverse innovatieve producten en diensten die 'veilig wonen' bevorderen. Alert4Home is een van die initiatieven. Avans Hogeschool, Opleiding Integrale Veiligheid Breda, onderzoekt na zes maanden of het gevoel van veiligheid is toegenomen onder de gebruikers van Alert4Home. Door de betrokkenheid van de onderwijsinstelling kan worden gesproken over een unieke samenwerking tussen de drie O's: Overheid, Onderneming en Onderwijs.

Belangstelling melden

Alle bewoners uit de gemeente Tilburg die belangstelling hebben om aan deze gratis proef mee te doen, kunnen zich tot en met vrijdag 5 juni melden bij het gemeentelijk A-Team via e-mail. ateam@woonadviesteam.nl of bellen: 013 4641120. Het A-Team komt thuis om uitleg te geven en het systeem te installeren. Het enige dat de bewoners moeten doen is minimaal 4 telefoonnummers van buren noteren die in Alert4home worden geprogrammeerd. Het A-Team geeft ook gratis advies over inbraak- en brandveiligheid, energiebesparing en gezond wonen.

De ervaringen uit deze pilot wordt gebruikt om het alarmeringssysteem verder door te ontwikkelen, en mogelijk uit te bereiden met een sensor voor rookontwikkeling, en water- en gasdetectie. Bij voldoende enthousiasme over het Alert4home-systeem wil Interpolis Alert4Home mogelijk beschikbaar stellen aan de klanten.

Hoe werkt Alert4Home

Op het moment dat er in een woning signalen van inbraak worden opgevangen door een bewegingsmelder of via deurcontact, ontvangt de huiseigenaar een telefonische oproep op zijn of haar mobiel. Via het alarmeringssysteem kan deze 'meeluisteren' naar wat er op dat moment in de woning gebeurt. Vervolgens heeft hij een keuze: het systeem activeren of deactiveren.

Bij activering wordt een sms gestuurd naar vooraf gekozen mensen, waaronder buurtgenoten of familie en vrienden. De aangesloten personen weten door de sms dat er een inbraak wordt vermoed in de woning. Zij lezen in hun scherm van de mobiele telefoon: A4H ' Inbraakalarm op . Ga na wat er in uw straat gebeurt en bel de politie. Onderneem geen actie. Bedankt namens '.

Het is de bedoeling dat aangesloten buurtbewoners extra opletten op onregelmatigheden in de buurt. Zoals auto's die normaal niet in de straat staan, personen die door de straat lopen. Het is niet de bedoeling dat deze personen zelf polshoogte nemen, maar wel verdachte zaken, gebeurtenissen, personen of situaties waarnemen. Dat kan helpen bij het oplossen van een woninginbraak.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl