Griep A/H1N1 : stand van zaken België op donderdag 21 mei : zesde geval van A/H1N1 in ons land en vier stalen testten negatief

21/05/2009 17:36

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Naast een vier negatieve stalen, leverde de dagelijkse analyse door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid vandaag een zesde bevestigde geval op van de A/H1N1-griep bij een landgenoot.

Het gaat om een jonge vrouw uit Waals-Brabant die een week verbleef aan de oostkust van de Verenigde Staten van Amerika. Zij keerde op dinsdag 19 mei terug naar huis met een vlucht vanuit Newark.

De dag van haar terugkeer bleef de vrouw thuis om uit te rusten. Op woensdag belde zij haar huisarts omdat ze koorts had, een milde hoest en gewrichtspijnen.

Haar huisarts besloot in overleg met de gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap om een test te laten uitvoeren zoals de procedure het voorschrijft. De vrouw werd thuis geïsoleerd en drie personen met wie zij nauw contact had sinds haar terugkeer, krijgen uit voorzorg een behandeling met antivirale middelen. De vrouw werd ter verzorging overgebracht naar het Sint-Pieter Ziekenhuis in Brussel. Haar toestand is op dit moment niet zorgwekkend.



De passagierslijst van de vlucht waarmee de vrouw terugkeerde uit de VS werd opgevraagd. Medepassagiers die mogelijk risico op besmetting liepen tijdens de vlucht, worden door de gezondheidsautoriteiten gecontacteerd. Indien het gaat om personen die niet in ons land verblijven, worden hun identificatiegegevens overgemaakt aan de gezondheidsdiensten in hun land.

Meer informatie :

Jan Eyckmans

Woordvoerder Influenza

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel