Ministerie van Defensie

Eerste politieschool Uruzgan een feit

21 mei 2009, 17.31 uur

Uitreiking diploma aan afgestudeerde agenten. Onder grote belangstelling van zowel nationale als internationale militairen en politici is vandaag de eerste politieschool in Uruzgan geopend. Hoewel de school in februari al in gebruik werd genomen, is met de officiële opening gewacht om gelijktijdig het afstuderen van de eerste lichting Afghaanse agenten te vieren.

Het Provincial Training Center (PTC) is bedoeld om zowel de theoretische als praktische kennis van de Afghaanse politieagenten uit te breiden. Agenten volgen hier - onder begeleiding van mentoren van de Europese Unie Politie (EUPOL) - het zogeheten Focused District Development programma (FDD).

Analfabeet Afghaanse afgestudeerde toont zich blij met zijn resultaat.

Van lessen over de grondwet tot contactdrills; stap voor stap leerden de agenten in acht weken hoe ze moeten functioneren als politieman. "De wilskracht van de agenten heeft mij buitengewoon verrast", vertelt de Australische Allan Spencer, hoofd mentor van het PTC. Hij is vanaf het prille begin betrokken bij het opleiden van de Afghan National Police (ANP). "Ondanks het feit dat de meerderheid niet kan lezen en schrijven, waren ze enorm leergierig. Vanwege het hoge analfabetisme hebben we veel theorie ondersteund met demonstraties."

Teamverband

Volgens Spencer zit de kracht van het FDD-programma in het feit dat het hele team de cursus volgt en niet alleen de enkele man. "De reputatie van de ANP onder de Afghaanse bevolking is in bepaalde gebieden nog steeds slecht, onder andere vanwege de corruptie. Door het hele team op te leiden, zorg je ervoor dat de kennis in de hele groep zit en dat ze elkaar zullen corrigeren."

Opleiding politiemacht

De Afghaanse overheid heeft zich ten doel gesteld om eind 2010 een goed opgeleide politiemacht van 82.000 man te kunnen inzetten. Bij de verschillende regionale trainingscentra in Afghanistan echter kan maar een beperkt aantal agenten worden opgeleid. Het nieuwe trainingscentrum biedt daarom uitkomst voor de provincie Uruzgan, waar het merendeel van de huidige 1657 politieagenten geen gedegen opleiding heeft genoten.

Vertrouwen winnen Onder grote belangstelling is vandaag de eerste politieschool in Uruzgan geopend.

Gouverneur Hamdam van Uruzgan wees de afgestudeerde agenten erop dat het nu nog een kwestie is van het vertrouwen winnen van de bevolking: "Door de opleiding af te ronden, hebben jullie laten zien te beschikken over de juiste kwaliteiten. Nu is het jullie taak om de bevolking te overtuigen dat jullie er zijn voor hun veiligheid. Alleen met hun steun kunnen we toe naar een veiliger Afghanistan."

De pas afgestudeerde studenten gaan werken in Chora en buiten Uruzgan in districten van de provincie Helmand.