Innoget lanceert haar nieuwe Open Innovation portal


* Web 2.0, brengt bedrijven in contact met de wetenschap
* Innoget is onlangs bekroond met de prijs voor het beste bedrijfsproject 2008, toegekend door de Diputación van Barcelona (het Provinciebestuur van Barcelona)
* Red Innovation Center - Vodafone Spain, Grupo Damm, Affinity Petcare, Indo, Fluidra, Bicentury, Oryzon Genomics, de eerste bedrijven die het toepassen


BARCELONA, Spanje, 20090521 -- Innoget meldt vandaag de lancering van haar nieuw collaboratief Open Innovation platform www.innoget.com. Het platform beoogt een trefpunt te zijn tussen bedrijven en innovators met het doel innovatiebehoeften te delen.

Via Innoget zijn de bedrijven aangesloten bij een wereldwijd netwerk van wetenschappers en ingenieurs, wetenschappelijke organisaties en technologische bedrijven die alle gebieden van levenswetenschappen, scheikunde, natuurkunde, informatie- en communicatietechnologie, ingenieurswetenschap en technologie beslaan.


De basis van Innoget berust op Conectainnova, het eerste Spaanse Open Innovation platform. "Gezien de buitengewone ontvangst van Conectainnova besloten wij de portal te herstructureren, nieuwe diensten aan te bieden, en het om te bouwen tot een globaal platform. Tevens was het een goede gelegenheid ons bedrijfsimago opnieuw te omlijnen en zo een internationaal karakter aan ons bedrijf te geven", aldus David Ràfols, directeur van Innoget. Het resultaat is Innoget, waarvan vanaf vandaag een Engelse versie beschikbaar is op Internet en er binnenkort een Spaanse versie in werking treedt.


Open innovation: De innovatie in de 21ste eeuw

Het centrale idee van Open Innovation is dat in een wereld waar kennis wijd verspreid is, bedrijven het zich niet kunnen veroorloven volkomen afhankelijk te zijn van eigen onderzoek, maar technologische ontwikkelingen of uitvindingen van andere bedrijven moeten kopen of onder licentie op de markt moeten brengen. Ook moeten de uitvindingen die bedrijven ontwikkelen, maar die zij zelf niet toepassen, op de markt gebracht worden (bijvoorbeeld via vergunningen, joint-ventures, of spin-offs). In tegenstelling tot Open Innovation, verwijst de gesloten innovatie naar ontwikkelingen die het gebruik van de kennis binnen het bedrijf aan banden legt en weinig of geen gebruik maakt van de kennis van buitenaf. IBM, Procter & Gamble, of Nokia zijn bedrijven die de Open Innovation al toepassen. "In deze context ontstaat Innoget met de doelstelling bedrijven een instrument te verschaffen waarmee ze over kunnen gaan van een gesloten innovatiemodel naar een open innovatiemodel", zegt Ràfols

Hoe werkt het?

De R+D & Innovatie afdelingen zoeken via het platform antwoord op hun innovatiebehoeften onder de wetenschappelijke gemeenschap en plaatsen technologische aanvragen. Maar dit is niet het enige. Met de twee tools die Innoget introduceert kunnen bedrijven zich in de portal promoten en aanvragen plaatsen voor innovaties verwant aan hun activiteit (de zogenoemde Innovation Box-in) of kennis geven van hun innovaties (de zogenoemde Innovation Box-out). Red Innovation Center - Vodafone Spain, Grupo Damm, Affinity Petcare, Indo, Fluidra, Bicentury, Oryzon Genomics, zijn enkele van de bedrijven die al overeenkomsten gesloten hebben voor deze diensten. "De reacties zijn zeer positief en in de komende maanden zullen we in de Innoget Innovation Boxes aanvragen en aanbiedingen zien van zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven", aldus Ràfols.

Gericht aan alle bedrijven ongeacht hun grootte of sector

Ràfols verklaart dat Innoget "gehoor geeft aan de innovatiebehoeften van elk willekeurig bedrijf, zowel voor bedrijven die investeren in langetermijnprojecten -ingrijpende innovatie- als voor bedrijven die een innovatie op korte termijn willen uitvoeren -toenemende innovatie-". De herkomst van de in de portal geregistreerde innovators is verschillend, het kunnen onderzoekers, ingenieurs, onderzoekcentra, of technologische bedrijven zijn. "Op het moment hebben we ongeveer 2000 geautoriseerde gebruikers en de verwachting voor volgend jaar is het getal van 10.000 te bereiken en dit op internationaal niveau", licht Ràfols toe.