Jo van Dijck pauselijk onderscheiden


Veertig jaar vrijwillige inzet

VELDHOVEN, 20090521 -- In een overvolle St. Lambertuskerk in Meerveldhoven werd op 21 mei, Hemelvaart, een verdienstelijke vrijwilliger met zijn vrouw in het zonnetje gezet. In de plechtige Mis van 11.00 uur, waarbij het mannenkoor van de NCB zong, werd de heer Jo van Dijck verrast met een hoge pauselijke onderscheiding. Hij kreeg de onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice (dat wil zeggen: voor de Kerk en Paus) vanwege zijn jarenlange activiteiten in de parochie H. Lambertus. Zijn vrouw Rinie spelde hem de bijbehorende gouden medaille op.

Van Dijck staat bekend als een veelzijdige vrijwilliger, die zich altijd actief heeft ingezet voor sociale rechtvaardigheid. Dit toonde hij onder meer door zijn inzet voor de Missiegroep, wat later de MOV-groep werd: de werkgroep voor Missie, Ontwikkeling en Vrede.

Vanaf midden jaren '60 doet Jo van Dijck van alles en nog wat in Meerveldhoven. Hij zat in de parochieraad en parochievergadering, was lid van de werkgroep Communieviering in geval van ziekte van de pastoor, was zo'n 35 jaar tot 2006 lector, is collectant, en sinds augustus 1988 senioracoliet. Hij zorgt vooral voor de coördinatie van de acolieten bij uitvaarten.

Dit alles was voldoende reden voor de jubilerende parochie, die dit jaar viert dat zij in 1859 werd heropgericht, om de onderscheiding "Pro Ecclesia et Pontifice" voor Jo bij de paus aan te vragen.





Parochie H. Lambertus, Veldhoven