Gemeente Dongeradeel


24e Elfsteden Roeimarathon

Lutz Jacobi geeft startschot Roeimarathon
Op 22 en 23 mei 2009 vindt de 24e Elfsteden Roeimarathon plaats. Vrijdagavond om 20:00 uur geeft Lutz Jacobi het startschot in de Leeuwarder Prinsentuin. Ruim 90 ploegen, goed voor zo'n 1000 geoefende roeiers, binden met elkaar de strijd aan. Alle ploegen dienen de estafettewedstrijd van 200 kilometer binnen 24 uur af te leggen. Beloning hiervoor is het Elfstedenkruisje en een wisselbeker voor de snelste ploeg ooit. De Elfsteden Roeimarathon heeft een internationaal deelnemersveld. Naast Nederlandse ploegen, verschijnen er teams uit Duitsland en België aan de start.

Lutz Jacobi
Een eregast spreekt de roeiers voor de tocht de nodige moed in. Vanaf 17:00 uur zij present bij het verenigingsgebouw van Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille. Hiervandaan roeien de ploegen rond 19.00 uur op naar de start. Het Tweede Kamerlid is erg enthousiast over de Elfsteden Roeimarathon: "Ik houd van sportieve evenementen en geef daar graag mijn medewerking aan. Geweldige prestatie die de roeiers elke keer weer leveren!"

In de Prinsentuin, waar het publiek zich verzameld en wordt vermaakt door live muziek, lost Lutz Jacobiica om 20:00 uur het startschot vanaf de Stânfries.

Tracking & Tracing
Tracking & Tracing (GPS-volgsysteem) is vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd voor 25 boten in de open categorie en het veteranenveld. In 2009 zullen ca. 50 ploegen in het wedstrijdveld met dit GPS-systeem worden uitgerust. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Geosports. Gecombineerd met Google Earth, is het mogelijk om ploegen tijdens de tocht live via internet te volgen. Een en ander is geïntgegreerd met een soort "chat functie" en de mogelijkheid om foto en video tijdens de tocht toe te voegen. "Razende reporters" zullen de wedstrijd volgen en live verslag doen en via PDA en mobiele telefoon te volgen via internet. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers kunnen op ieder moment zien wat de positie van hun ploeg is. In het verenigingsgebouw van organisator LRV Wetterwille zijn de teams op een groot projectiescherm te volgen.

Categorieën
Het deelnemersveld is onderverdeeld in een aantal categorieën: wedstrijdroeiers, veteranen, dames, mixed ploegen, toerploegen en de buitencategorie. Een ploeg bestaat uit minimaal 9 en maximaal 12 roeiers. Dit geldt echter niet voor de buitencategorie. Ploegen in deze categorie hebben slechts drie roeiers. Er doen dit jaar vijf teams mee in de buitencategorie. Dat is een recordaantal. Voor het eerst zal er een beker voor de winnaar in dit veld worden uitgereikt. Ook zijn er zogenaamde 'eco-teams'. Deze ploegen leggen de 200 kilometer afwisselend per boot en fiets af en laten de auto staan.

Elzeline van Riesen-trofee
Sinds 2007 strijden de damesploegen om de Elzeline van Riesen-trofee. De trofee gaat naar de damesploeg die de snelste tijd ooit klokt. Vorig jaar ging de beker naar De Hunze uit Groningen.

Veiligheid
Voorafgaand aan en tijdens de tocht besteed de organisatie veel aandacht aan de veiligheid van de roeiers, de boten waarin zij roeien, het traject en de weersomstandigheden. De open roeiboten worden van te voren uitgebreid gekeurd door een jury. De jury keurt de boten op aspecten zoals golfbrekers, drijfvermogen, de aanwezigheid van zwemvesten en het hebben van een lenspomp. Zodat onder ruwe weersomstandigheden de veiligheid van de roeiers is geborgd. Daarnaast verlenen de gebroeders Rinkema bijstand aan de boten bij de oversteek van het Slotermeer. Tevens bevinden zich medewerkers van het Rode Kruis langs de gehele route.

Ambiance
De Elfsteden Roeimarathon kenmerkt zich door zijn sfeer en ambiance. De roeiers doen als eerste Dokkum aan, waar het bij aankomst al begint te schemeren. Hierna gaan ze de nacht in. De boten vormen een sliert van stormlampjes in de duisternis. Bij zonsopgang komen de eerste ploegen aan bij de stempelpost in Sloten, om vervolgens naar Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker te gaan. Naar verwachting passeert de eerste boot rond 13:00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille, nabij de Froskepôlle (zie tijdschema). In de namiddag vindt hier ook de huldiging plaats.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.elfstedenroeimarathon.nl