Gemeente Schouwen-Duiveland


schoner

Lenteprikkel maakt Schouwse stranden schoner

Publicatiedatum: 19 mei 2009
Datum laatst gewijzigd: 19 mei 2009

PERSBERICHT

Datum

19 mei 2009

Informatie

J. Bruin tel. 0111 452 438

Vrijdag 22 mei krijgt Schouwen-Duiveland een lenteprikkel.Wethouder A.M. Verseput en Neptunus/Koos de Vuilnisman openen deze strandopruimactie om 10.00 uur op het strand tussen Domeinen 1 en 2 (ingang Domeinen). Onder de naam Lenteprikkel wordt deze dag het strand tussen 10.00 en 12.00 uur schoongemaakt. Iedereen die hierbij een handje wil helpen, kan zich vanaf 9.30 uur melden bij de Juttershut bij de excursieschuur van Staatsbosbeheer, Kraaijensteinweg 140 in Westenschouwen.

Naast Schouwen-Duiveland doen ook de gemeenten Noord-Beveland, Vlissingen en Sluis mee aan deze actie die deze gemeenten samen met de provincie Zeeland en Promotie Zeeland Delta (een samenwerkingsverband van Zeeuwse VVV's) heeft opgezet met het doel de Zeeuwse stranden nog schoner te maken.

Deze Lenteprikkel is bedoeld om strandbezoekers bewust te maken van de aanwezigheid van afval op het strand, de schoonmaakmethoden (handmatig en machinaal) en de voordelen van handmatig reinigen op plekken met een bijzondere natuurwaarden. Via deze schoonmaakactie worden gegevens verzameld over de hoeveelheid strandafval en de mogelijke herkomst ervan. Tijdens deze "grote schoonmaak" is een natuurgids aanwezig om bijzondere vondsten toe te lichten. Deze Lenteprikkel is een onderdeel van het interreg-project 120 Kilometer Kust Kwaliteit.

Nadat wethouder Verseput samen met Neptunus/Koos de Vuilnisman om 10.00 uur het startsein heeft gegeven, gaan de deelnemers tussen 10.30 en 12.00 uur aan de slag met het schoonmaken van het strand. Natuurgidsen en Koos begeleiden deze actie. Om 11.00 uur is er de mogelijkheid om met een microscoop zeediertjes te bekijken. Ook kunnen natuuropdrachten worden uitgevoerd. Tussen 11.45 uur en 12.30 uur wordt het verzamelde afval gesorteerd en gewogen. De Lenteprikkel wordt tussen 12.30 en 13.00 uur afgesloten. Iedere deelnemer krijgt tijdens deze afsluiting op het strand een aardigheidje.