ChristenUnie


Maatregelen nodig tegen gehoorschade

vrijdag 22 mei 2009 10:00 De ongezonde hoeveelheid decibels uit geluidsversterkers in het uitgaansleven en via de oordopjes van de mp3-speler vormt een sluimerende bedreiging voor de volksgezondheid: een hele generatie jongeren dreigt gehoorschade op te lopen. Daarom vraagt de ChristenUnie maatregelen tegen gehoorschade.

De Kamerleden Joël Voordewind en Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink hebben het gevaar van gehoorschade via schriftelijke vragen aangekaart bij de ministers Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Rouvoet (Jeugd en Gezin). Ze vinden dat in disco's niet alleen het personeel maar ook het publiek beschermd moet worden tegen ongezond hoge geluidsbelasting. Gezien het feit dat het aantal jongeren met blijvende gehoorschade ieder jaar stijgt, zouden de ministerst ook wettelijke maatregelen moeten overwegen ter voorkoming van gehoorschade. Daarnaast zou het kabinet om tafel moeten met fabrikanten van mp3-spelers, om afspraken te maken over het toepassen van geluidsbegrenzers.

Voordewind en Wiegman vragen ook aandacht voor het proefproject Go Out, Plug In waarmee het gebruik van oordopjes onder extreme geluidsbelasting wordt gepromoot.

---

Vragen van de leden Voordewind en Wiegman-van Meppelen Scheppink (beiden ChristenUnie) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Jeugd en Gezin over het tegengaan van gehoorschade bij uitgaanspubliek.


1. Kent u het bericht "Oordoppen in op dansvloer"?


2. Bent u met ons van mening dat gehoorschade door te hoge volumesterktes van mp3-spelers en in uitgaansgelegenheden een sluimerend probleem voor de volksgezondheid vormt?


3. Vindt u ook dat naast het wettelijk beschermen van personeel ook uitgaanspubliek bescherming verdient tegen gehoorschade? Zo ja, bent u bereid om de branche te stimuleren om de huidige goede voorbeelden te volgen en zodoende beleid te ontwikkelen om gehoorschade te voorkomen?


4. Overweegt u gezien het feit dat het aantal jongeren met blijvende gehoorschade ieder jaar stijgt om met wettelijke maatregelen ter voorkoming van gehoorschade te komen?


5. Bent u bereid om met fabrikanten van mp3-spelers afspraken te maken over het toepassen van geluidsbegrenzers? Zo nee, waarom niet?


6. Hoe beoordeelt u de resultaten van het pilotproject `Go Out, Plug In' in Amsterdam, ondersteund door het Ministerie van VWS via ZonMw? Wanneer kan de Kamer de resultaten van het pilotproject verwachten?


7. Bent u bereid om het project een landelijk vervolg te geven indien de resultaten positief zijn?


8. Acht u het aannemelijk dat in de toekomst de organisator van een evenement aansprakelijk wordt gesteld voor gehoorschade, bijvoorbeeld als gevolg van overduidelijke onvoorzichtigheid met het geluidsvolume en plaatsing van geluidsboxen?