Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA teleurgesteld over verkiezingsstunt Heeren voor onthaalouders (22/05/09)

In plaats van een fundamentele omschakeling naar het werknemersstatuut voor onthaalouders heeft Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren de onthaalouders op rerum novarum bedacht met een aalmoes. Als de minister denkt dat de onthaalouders hiermee gesust zullen zijn, na de jarenlange beloftes voor een volwaardig statuut, dan heeft zij het goed mis. Zelfs de eigen vakbond reageerde al furieus en kondigde acties aan.

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens: De 10 miljoen euro die door de Vlaamse regering al maanden geleden werden gereserveerd voor de onthaalouders worden nu, enkele weken voor de verkiezingen, uitgedeeld. Het doet denken aan de worsten van Woeste. Het geld was al gereserveerd bij de begroting en wordt nu retroactief toegekend vanaf
1 januari 2009. Doorzichtiger kan het bijna niet. Deze aalmoes kan echter niet verhullen dat de Vlaamse regering nog altijd geen doorbraak forceerde ondanks alle beloftes. De Nationale Arbeidsraad oordeelde al in 2002 (!) dat het huidige nepstatuut onwettelijk is. Nochtans zijn vandaag alle elementen voorhanden om de knoop door te hakken en is er ook bereidheid op federaal niveau. In plaats van een doorbraak te forceren, nu zij ook federaal de touwtjes in handen hebben, houdt de CD&V het bij wat worsten. Het wordt symptomatisch.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA