Politie Haaglanden

Persberichten 22 mei

Haaglanden, 22-05-2009

Politie zoekt helper en slachtoffer
Den Haag De politie is op zoek naar een man die dinsdagmiddag 19 mei om 14.00 uur een 14-jarige jongen hielp die nabij de tramhalte aan de Brouwersgracht werd beroofd door vier jongeren. Het viertal achtervolgde de jongen bij het Om en Bij en beroofde hem van enkele ringen. Bij de tramhalte stond een nog onbekende vrouw. Deze vrouw raakte ongewild betrokken bij de beroving. De daders sloegen het slachtoffer en raakten daarbij de vrouw die daarbij haar bril verloor. Een onbekende man die bij de tramhalte stond ontfermde zich over de jongen. De politie startte direct een onderzoek naar de identiteit van de belagers. Inmiddels is hun identiteit bekend. De politie is nog wel op zoek naar de onbekende man en vrouw. Zij worden verzocht contact op te nemen met Bureau Jan Hendrikstraat via 0900-8844.

Politie houdt twee verdachten steekpartij aan: getuigen gezocht Den Haag Op de Vrederustlaan hielden politieagenten donderdagmiddag 21 mei rond 18.00 uur twee mannen aan, die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een steekpartij even daarvoor op de Beresteinlaan. Bij dit incident raakten twee andere mannen gewond. De politie zoekt naar getuigen van de ruzie.
Op 21 mei kwamen ongeveer 500 mensen af op een toernooi bij een sportvereniging aan de Beresteinlaan. Om nog onbekende reden kregen twee groepen mensen rond 17.50 uur ruzie met elkaar. De ruzie mondde uit in een steekpartij, waarbij een 29-jarige Hagenaar en een 45-jarige plaatsgenoot gewond raakten. Toen de politieagenten bij de sportvereniging aankwamen, waren de verdachten al weg. Direct werd een uitgebreid onderzoek in de omgeving gestart. Op basis van hun signalement hielden politieagenten binnen enkele minuten op de Vrederustlaan twee mannen aan. Het Haagse tweetal, van 30 en 56 jaar, is ingesloten op een politiebureau. De slachtoffers werden met letsel aan buik en rug in het ziekenhuis opgenomen.
De recherche van politiebureau Beresteinlaan is een uitgebreid onderzoek gestart naar de toedracht van de steekpartij en het aandeel van de aangehouden verdachten. Hiertoe is sporenonderzoek gedaan op het terrein van de sportvereniging en zijn enkele getuigen gehoord. Desondanks zoekt de politie naar nog meer getuigen. Vermoed wordt dat er onder de ruim 500 aanwezigen nog meer mensen zijn die de ruzie hebben gezien. Mensen die hebben gezien wat er zich op de sportvereniging heeft afgespeeld of anderzijds informatie hebben over het incident, worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem blijven kan via 0800-7000.

Ruzie om klanten escaleert
Den Haag Een ruzie tussen taxichauffeurs liep donderdagochtend 21 mei behoorlijk uit de hand. Rond 6.15 uur kregen chauffeurs op de Rijnstraat ruzie over het selectief doorlaten van klanten, waardoor andere taxichauffeurs klanten zouden mislopen. De ruzie escaleerde toen een chauffeur er een lifehammer bijhaalde waarmee hij een andere chauffeur begon te slaan. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek het letsel van het 46-jarige slachtoffer mee te vallen. De politie hield een 40-jarige chauffeur aan, die voor verhoor naar het bureau werd overgebracht. De rol van de overige chauffeurs die bij de ruzie betrokken waren, wordt nog onderzocht.

Tweetal besteelt prostituee
Den Haag De politie hield donderdag 21 mei twee jongemannen aan die kort daarvoor de mobiele telefoon van een prostituee hadden gestolen. Het tweetal bezocht gezamenlijk de vrouw in de Doubletstraat. Toen de eerste man klaar was, trok hij gauw zijn kleren aan en ging er vandoor. De prostituee zag korte tijd later dat haar mobiele telefoon verdwenen was. Hierop besloot zij de tweede man vast te houden tot de politie kwam, die de 18-jarige man uit Maassluis aanhield. Ook de man die er met de telefoon vandoor was gegaan, een 19-jarige inwoner van Maasland, kon daarna worden aangehouden. De mobiele telefoon is teruggegeven aan de prostituee.

Te jong op gestolen bromfiets
Den Haag Twee Haagse jongens van 13 en 14 jaar liepen donderdag 21 mei rond drie uur s middags tegen de lamp toen zij samen een rondje reden op een bromfiets. Niet alleen was de 13-jarige bestuurder nog veel te jong om een bromfiets te mogen besturen, het voertuig bleek bovendien van diefstal afkomstig te zijn. De politie hield de twee op de Rijswijkseweg aan en bracht ze over naar het politiebureau, waar hun ouders ze later die dag konden afhalen.

Eigenwijs
Den Haag Een 45-jarige man reed donderdag 21 mei op zijn fiets op de Zwaardvegersgaarde en had daarbij moeite om het stuur recht te houden. Hij slingerde over de rijbaan. De man bleek een borreltje gedronken te hebben. Een blaastest had 680 ug/l als resultaat. De man kreeg een proces verbaal en mocht niet verder rijden op zijn fiets. De man bleek eigenwijs, want later zag de politie hem rijden op de Ambachtsgaarde. Dit leverde de man een tweede proces verbaal op.

Telefoontje van ruim 2000 euro
Den Haag Een 58-jarige man kreeg een proces verbaal omdat hij woensdag 20 mei om 18.15 uur tijdens het besturen van zijn auto, met zijn rechterhand het toetsenbord van zijn mobiele telefoon bediende. Tijdens een verkeercontrole op het Leeghwaterplein zagen agenten ook dat het schermpje van het mobiel verlicht was. Bij het controleren van de gegevens van de man bleek dat hij nog voor ruim 2000 euro aan openstaande boetes had. De man moest deze direct betalen. De man was niet blij en kon na het voldoen van de boetes naar huis in afwachting van het nieuwe proces verbaal dat binnenkort bij hem op de deurmat zal vallen.

Man op vluchtstrook
Den Haag Een 36-jarige man liep woensdag 20 mei om 18.40 uur over de oprit van de A12 bij de Maanweg. De man was de weg kwijt en gaf aan dat hij moeite had zich te orienteren waar hij was. De politie heeft de man net voor het Prins Clausplein van de weg kunnen halen.

Fikse aanrijding door drank
Den Haag Een 40-jarige automobilist uit Den Haag veroorzaakte vrijdagochtend 22 mei om 01.00 uur op de Gradaland een behoorlijke aanrijding. De man raakte in de straat enkele personenautos. Omstanders spraken de man aan en beletten hem dat hij kon wegrijden. Hij verkeerde namelijk flink onder invloed van alcoholhoudende drank. Aan het bureau blies de man 940 ugl. Het rijbewijs van de man werd dan ook ingevorderd.

Verdachten op heterdaad betrapt
Den Haag Drie Hagenaars (18-20 jaar) werden donderdag 21 mei om 20.35 uur betrapt toen zij de kentekenplaten van een auto op de Loevesteinlaan aan het stelen waren. Na een korte achtervolging door de gewaarschuwde agenten, konden zij het drietal aanhouden.

Op zoek naar voer voor kikkervisjes
Den Haag Een zevenjarig meisje viel donderdag 21 mei om 08.20 uur in het water van de Veenendaalkade. Het meisje probeerde insecten te vangen voor haar kikkervisjes en viel daarbij in het water. Haar 40-jarige vader, die bij zijn dochter was, wist haar snel uit het water te halen.

Stuntende motorrijder beboet
Den Haag/Scheveningen De politie maakte woensdagavond 20 mei om 22.10 uur proces-verbaal op tegen een 21-jarige motorrijder. De man reed met zeer hoge snelheid over de Gevers Deynootweg en maakte daarbij een Wheelie. De stuntende man negeerde tevens inhaalverboden, bereed de busbaan en bracht het overige verkeer in gevaar. Politieagenten maakten een einde aan het wilde rijgedrag van de man en hij kreeg diverse processen-verbaal.

Vrouw loopt tegen tram
Den Haag/Scheveningen Een 50-jarige inwoonster uit Den Haag raakte donderdag 21 mei om 22.00 uur gewond bij een ongeval met een tram op de Gevers Deynootweg. De vrouw stak het baanvak over en zag daarbij vermoedelijk de aankomende tram over het hoofd. De GGD vervoerde de vrouw met hoofdletsel naar het ziekenhuis.

Graffiti mag niet
Den Haag/Loosduinen Twee mannen van 25 en 26 jaar reageerden donderdag 21 mei om 12.20 uur verbaasd toen een agent hen een proces-verbaal gaf, terwijl zij bezig waren met graffiti spuiten op een muur van een pand aan de Madesteinweg. Zij gaven aan niet te weten dat dit niet mocht en begrepen dat zij hiervoor een boete kregen.

Snelheidscontrole
Den Haag/Loosduinen Tijdens een snelheidscontrole op donderdag 21 mei tussen 09.30 uur en 12.30 uur op de Ockenburghstraat passeerden 657 automobilisten de radar. Hiervan bleken 90 bestuurders zich niet aan de maximaal toegestane snelheid van 50 km per uur te houden. Zij ontvangen binnenkort een proces-verbaal thuis. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 76 km per uur.

Dronken automobilist aangehouden
Wassenaar Politieagenten konden donderdagochtend 21 mei rond 01.00 uur tenauwernood een aanrijding met een dronken automobilist voorkomen. Op de Landscheidingsweg reden de agenten achter de 48-jarige man uit Wassenaar. Plotseling remde de man en sloeg hij rechtsaf, waar dat niet toegestaan is. De agenten trapten stevig op de rem, waardoor ze een aanrijding voorkwamen. Toen ze de man op zijn rijgedrag aanspraken, stapte hij direct uit. Hierbij merkten de agenten al dat hij een beetje wankelde. De man gaf direct toe dat hij teveel gedronken had; hij blies 795 ugl, terwijl 220 ugl is toegestaan. De politieagenten hielden de man aan en vorderden zijn rijbewijs in.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jong en nieuwsgierig
Rijswijk - Op de Van Gijnstraat hielden politieagenten woensdagmiddag 20 mei rond 17.45 uur twee minderjarige jongens aan, die ingebroken hadden in een schoolgebouw. Een oplettende getuige belde 112 toen hij zag dat twee jongens via een raam de school binnen gingen. Politeagenten waren al snel op de Gijnstraat en grepen de jongens, van 13 en 14 jaar uit Rijswijk, in hun kraag. Ze hadden niets kapot gemaakt of gestolen, maar wilden naar eigen zeggen alleen even binnenkijken. Op het politiebureau werden hun ouders op de hoogte gebracht. Na verhoor mochten de jongens weer naar huis.

Politie maakt einde aan gevaarlijke rit
Rijswijk Politieagenten hielden donderdag 21 mei rond 16.25 een 17-jarige snelheidsduivel aan, en maakten daarmee een einde aan een gevaarlijke rit. Op de Huis te Landelaan zaten de agenten de Rijswijker achterna omdat hij met hoge snelheid, zonder kenteken en dus onverzekerd, zonder helm, over het trottoir reed. Ook negeerde hij de stoptekens van de agenten. Op de Gerneraal Spoorlaan reed de verdachte bewust tegen de politieauto aan, waarna hij weer wilde vluchten. Politieagenten wisten dit te voorkomen en hielden hem aan. Ook namen zij de motor in beslag. De herkomst van de motor wordt onderzocht.

21 openstaande bekeuringen
Rijswijk Op het Haantje hielden politieagenten donderdagmiddag 21 mei rond 15.50 uur een 38-jarige man uit Delft aan, omdat hij gesignaleerd stond voor maar liefst 21 openstaande bekeuringen. De agenten zetten de man langs de kant, omdat zij zagen dat hij in een auto reed maar geen veiligheidsgordel droeg. Bij controle bleek de man nog een bedrag van 1870 euro aan bekeuringen te hebben openstaan. Zijn vrouw kwam het bedrag op het politiebureau betalen, waarna zij haar man weer mee naar huis mocht nemen.

Vernieler aangehouden
Rijswijk Op donderdagochtend 21 mei rond 01.45 uur meldde een oplettende getuige bij de politie dat er een groepje jongeren een abri op de Sir Winston Churchilllaan vernielden. Politieagenten gingen er direct op af en troffen inderdaad een kapotte abri aan. De jongeren waren echter al gevlogen. Op de Henri ter Halsingel hielden agenten kort daarna alsnog één van de gevluchte vernielers aan. De 22-jarige man uit Den Haag werd ingesloten op het politiebureau.

Onder invloed te water
Westland/Naaldwijk Een 21-jarige automobiliste uit Schipluiden belandde donderdag 21 mei om 04.45 uur met haar auto in het water naast de Tramkade. De vrouw raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en reed met haar auto het water in. Politieagenten roken bij de vrouw een behoorlijke alcohollucht. Zij blies 475 ugl. Aangezien de vrouw beginnend bestuurder was, werd haar rijbewijs direct ingevorderd.

Onder invloed tegen hek
Westland/Kwintsheul Een 45-jarige automobilist uit Honselersdijk reed donderdag 21 mei om 22.50 uur met zijn auto tegen een hek op de Hoenderparklaan. De man bleek teveel alcohol te hebben gedronken. Hij blies aan het bureau 740 ugl. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Snelheidscontrole bij verkeersmaatregelen
Westland/Monster De politie controleerde op verzoek van verkeersregelaars woensdag 20 mei de snelheid van het autoverkeer op de Zwartedijk. Verkeersregelaars die vanwege wegwerkzaamheden zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer, merkten dat er te hard werd gereden. Uit onderzoek bleek dat de bestuurders massaal de snelheidsbeperkingen negeerden. De toegestane maximum snelheid bedroeg, vanwege de werkzaamheden, 30 km/h. De politie controleerde 2140 voertuigen, waarvan 640 bestuurders de maximum toegestane snelheid overtraden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 60 km/h. Bij snelheidscontroles tijdens wegwerkzaamheden krijgen bestuurders een hogere boete dan wanneer er sprake is van een normale verkeerscontrole.

Te hard door bebouwde kom
Pijnacker- De politie vorderde donderdag 21 mei om 14.00 uur van een 32-jarige motorrijder uit Pijnacker het rijbewijs in. De man reed met 115 km/u over de Katwijkerlaan, terwijl 50 km/u het maximum is. Hij kreeg een proces-verbaal en moest lopend verder.

Politie zoekt getuigen aanranding
Delft De politie is op zoek naar getuigen van een aanranding op dinsdag 19 mei. Een 11-jarig meisje werd die dag om 15.10 uur in de Choorstraat onzedelijk betast door een blanke man die een blauw vest droeg met een oranje capuchon. Het meisje sprak twee onbekende personen (man en vrouw) aan en vroeg op hulp. Die zagen enkele politieagenten lopen en spraken hen aan. Ondanks een zoekactie in de Choorstraat en omgeving werd de man niet meer gevonden. De politie is op zoek naar getuigen die het voorval in de winkelstraat hebben waargenomen. Bent u getuige geweest van deze aanranding of kent u de man en vrouw? Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Minderjarigen op strooptocht
Delft De beveiliging van een winkel aan de Gasthuislaan betrapte woensdagavond 20 mei om 17.40 uur twee meisjes uit Delft op winkeldiefstal. Het duo (14 jaar) nam bij meerdere winkels artikelen mee zonder daarvoor te betalen. Na onderzoek bleek dat één meisje voor 116 euro en het andere meisje voor 150 euro aan artikelen in haar kleding had verstopt. De politie maakte proces-verbaal op tegen het duo. Hierna konden hun ouders de jeugdigen weer ophalen.

Hulp bij ongeval
Zoetermeer Een 17-jarige bromfietser uit Zoetermeer botste donderdag 21 mei om 18.45 uur met zijn scooter achterop een auto. De scooterrijder zag te laat dat een automobilist op de Oranjelaan stilstond en botste tegen de auto. Een 69-jarige Zoetermeerder bood spontaan aan de agenten zijn hulp aan. De man regelde als een volleerde agent het verkeer zodat de agenten het ongeval konden afhandelen.

Foutief geparkeerde autos belemmeren doorgang lijndienst Zoetermeer De politie moest donderdag 21 mei om 15.50 uur optreden nadat het busbedrijf had geklaagd over fout geparkeerde autos nabij de Vierde Stationstraat. Enkele autos stonden dusdanig fout geparkeerd dat een lijndienst van Connexxion er niet meer of slecht met de grootste moeite door kon. Nadat enkele automobilisten hun auto hadden weggehaald, kon de bus normaal passeren. De politie maakte in zes gevallen proces-verbaal op.

Scootercontrole
Zoetermeer De politie controleerde donderdag 21 mei om 13.00 uur ruim 40 scooterrijders op de Darwinstraat. Van vier bestuurders werd vanwege gebreken en te groot motorvermogen het kentekenbewijs ingevorderd. Twee jongeren werden aangehouden omdat zij op een gestolen scooter reden. Eén jongen was 15 jaar en kreeg dan ook een proces-verbaal.

Heterdaadje
Zoetermeer Beveiligers betrapte donderdag 21 mei om 01.40 uur een 21-jarige Zoetermeerder die een ruit van een brasserie aan het Burgemeester Wegstapelplein vernielde. Dankzij het door de beveiligers verstrekte signalement konden agenten de 21-jarige in de omgeving aanhouden. Hij bekende aan het bureau zijn daad en kreeg een proces-verbaal. Daarnaast moet de man de veroorzaakte schade vergoeden.