GAIA

#GAIA feed


___________________

GAIA's kieswijzer voor de dieren

Wie verdient uw stem voor het dierenwelzijn in Vlaanderen en Europa?


1. Stemmen voor dieren in Vlaanderen

GAIA legde vijf speerpunten voor een Vlaams beleid dat het dierenwelzijn ten goede komt voor aan de diverse (ons bekende) politieke partijen.

Hun antwoorden worden hier samengevat weergegeven. We gingen ook na welke partijen specifieke beleidsintenties vermelden in hun verkiezingsprogramma en welke niet.

Zo kan u voor uzelf uitmaken welke partij zich het diervriendelijkst profileert en uw stem voor de dieren verdient. Zo komt u ook te weten in welke mate de partij die uw voorkeur wegdraagt voor het dierenwelzijn opkomt.

Uw stem uitbrengen voor de diervriendelijkste partij of kandidaat (zie ook pluspunten tijdens de voorbije legislatuur en uitgesproken diervriendelijke kandidaten) is heel belangrijk. Elke stem voor die partij of kandidaat is een stem meer om de komende vijf jaar ook in het Vlaamse parlement het verschil te maken voor het dierenwelzijn.

Antwoorden van de partijen

CD&V
Groen
Lijst De Decker
N-VA
Open Vld
Partij van de Arbeid
SLP
Sp.a
Vlaams Belang

Zij verdienden pluspunten tijdens de voorbije legislatuur:


- Frank Vandenbroecke, Vlaams minister van Onderwijs (Sp.a): organiseerde een constructief overleg tussen GAIA en de Vlaamse onderwijskoepels, dat leidde tot een protocolakkoord waarbij dissectie niet langer verplicht en ontmoedigd wordt ten voordele van alternatieve leermethoden.

- Bert Anciaux, Vlaams minister van Cultuur (Sp.a): voerde de resolutie van het Vlaams Parlement betreffende de stopzetting van subsidies voor circussen met wilde dieren sneller uit dan de voorziene einddatum; zijn nieuwe circussenbeleid legt de nadruk op circuskunsten zonder dierenen en sluit circussen met wilde dieren uit van ondersteuning.

- Marino Keulen, Vlaams minister van Inburgering (Open VLD): stak zijn nek uit in verband met de rituele slachtingen tijdens het Islamitische offerfeest en pleitte publiekelijk voor het vervangen van slachtingen door giften.

- De Vlaamse regering - met de uitdrukkelijke steun van de toenmalige ministers Geert Bourgeois (N-VA), Frank Vandenbroecke (Sp.a), Hilde Crevits (CD&V), Bert Anciaux (Sp.a) en Dirk Van Mechelen (Open VLD) - verbiedt de jacht op katten met het geweer (definitief) en (in de loop van 2010) de `regulering' met het geweer in het kader van populatiebeheer.

Uitgesproken diervriendelijke kandidaten, die uw steun verdienen

Margriet Hermans (Open VLD) - Europa plaats 11 - Antwerpen plaats 4 - is binnen de partij en in het Vlaamse en federale parlement een pleitbezorger voor dierenwelzijn

John Crombez (Sp.a) - West-Vlaanderen plaats 1- ijverde als voormalig kabinetschef vooral achter de schermen en binnen de partij voor het dierenwelzijn

Eloi Glorieux (Groen!) - Vlaams-Brabant plaats 20 - stelde veel parlementaire vragen en nam verschillende initiatieven voor dierenwelzijn, waaronder een voorstel van decreet voor subsidies voor sterilisatieprojecten voor zwerfkatten en een voorstel dat leidde tot een aangenomen resolutie voor de afschaffing van subsidies voor circussen met wilde dieren


2. Stemmen voor dieren in Europa

Behalve Groen! heeft geen enkele partij dierenwelzijn opgenomen in zijn programma voor de Europese verkiezingen.

De standpunten van de partijen, die ons hun antwoorden op ons memorandum voor de EU-verkiezingen bezorgden (Dierenwelzijnsmanifest voor de verkiezingen van 2009 aan het Europees Parlement van ECFA en Doelstellingen voor het Europees Parlement 2009-2014 van ECEAE ), vindt u hier bondig samengevat.

CD&V
Groen!
Lijst De Decker: GAIA heeft nog geen antwoord ontvangen van deze partij op het memorandum.
N-VA: GAIA heeft nog geen antwoord ontvangen van deze partij op het memorandum.
Open Vld: GAIA heeft nog geen antwoord ontvangen van deze partij op het memorandum.
Partij van de Arbeid: GAIA heeft nog geen antwoord ontvangen van deze partij op het memorandum.
SLP: GAIA heeft nog geen antwoord ontvangen van deze partij op het memorandum.
Sp.a
Vlaams Belang: GAIA heeft nog geen antwoord ontvangen van deze partij op het memorandum.

Het dierenwelzijnsrapport van de Vlaamse EU-parlementsleden

Welke kandidaten stemden tijdens de voorbije legislatuur als Europees Parlementslid in het belang van de dieren? Deze kandidaten kregen een cijfer dat weergeeft in welke mate zij voor of tegen de dierenbelangen opkwamen.


1. Bart Staes (Groen): 19/20

2. Frieda Brepoels (NV-A): 16 +/20

3. Anne Van Lancker (Sp.a): 14/20

4. Philip Claeys en Frank Vanhecke (Vl. Belang): 12/20
5. Koenraad Dillen (Vl. Belang): 11/20

6. Ivo Belet (CD&V), Dirk Sterckx (Open VLD), Annemie Neyts-Uyttebroeck (Open VLD) en Mia De Vits (Sp.a): 10/20
7. Marianne Thyssen (CD&V): 7/20

8. Saïd El Khadraoui (Sp.a): 5/20 en Jean-Luc Dehaene (CD&V): 5/20