Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Žs Gravenhage

Datum 20 mei 2009
Ons kenmerk DMO/DB/2009014592
Onderwerp Schriftelijke vragen over het aangepaste koopcontract voor het eerste JSF- testtoestel

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Van Velzen over het aangepaste koopcontract voor het eerste JSF-testtoestel. Deze vragen werden ingezonden op 1 mei 2009 met kenmerk 2009Z08356.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries




Ministerie van Defensie

Antwoorden op vragen van het lid Van Velzen over het aangepaste koopcontract voor het eerste JSF-testtoestel (ingezonden 1 mei 2009, kenmerk 2009Z08356)

1.
Wanneer is de zogenaamde sideletter, waarin u gaat regelen of geregeld heeft dat Nederland straks de eerste JSF met verlies terug mag verkopen aan Lockheed Martin overeengekomen? Bent u bereid deze aan de Kamer te sturen? Zo nee, waarom niet?

Op 23 april jl. heeft de Kamer met de aanvaarding van de motie-Hamer c.s. (Kamerstuk 26 488 nr. 178) ingestemd met het aangaan van de verplichtingen die nodig zijn voor de productie van het eerste Nederlandse JSF-testtoestel als onderdeel van de LRIP-3 serie. De side letter die op 6 mei jl. is ondertekend door de Amerikaanse en Nederlandse overheid regelt dat Nederland, indien het begin 2010 zou besluiten niet verder deel te nemen aan de operationele testfase, kan afzien van de werkelijke aanschaf van het eerste testtoestel.

De side letter bied ik de Kamer in bijlage aan. Met de Amerikaanse overheid is afgesproken dat in dit bijzondere geval het `For official use only' gemerkte document toch openbaar kan worden aangeboden.

2.
Bent u bereid het amendement op het Memorandum of Understanding dat u getekend heeft om Nederland deel te laten nemen aan de testfase (MoU OIT&E) aan de Kamer te zenden? Zo nee, waarom niet?
3.
Herinnert u zich dat u in uw eerdere brief 1) meldde dat het stuk vertrouwelijk zou worden aangeboden omdat de toetreding van Italiƫ en Nederland nog niet getekend was? Kunt u dit stuk dus nu openbaar aan de Kamer aanbieden? Zo nee, waarom niet?

Hierbij bied ik u in bijlage aan het IOT&E MoU, zoals begin 2007 overeengekomen door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, en tevens het in 2008 door Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten getekende amendement waarin de toetreding van Nederland is overeengekomen. Bij dit eerste amendement was de
---




Ministerie van Defensie

toetreding van Italiƫ voorzien maar zoals bekend is dit uiteindelijk niet gebeurd. Daarom is een tweede amendement opgesteld, waarbij ten opzichte van het eerste amendement de verwijzingen naar de toetreding en de financiƫle bijdrage van Italiƫ zijn geschrapt. Voor de deelneming en de financiƫle bijdrage van Nederland heeft dit geen gevolgen. Zodra een door alle landen getekende versie van het tweede amendement beschikbaar is, zal ik een afschrift aan de Kamer aanbieden.

4.
Kunt u aangeven welke boetebedingingen en/of andere clausules, verplichtingen of restricties er in dit amendement op het Memorandum of Understanding IOT&E staan?

Voor de gedetailleerde afspraken verwijs ik naar de tekst van het MoU en het amendement. Het MoU noch het amendement bevat boeteclausules. De Nederlandse financiƫle bijdrage van ten hoogste $ 30 miljoen staat vermeld in sectie 5 van het amendement. Sectie 18 van het MoU beschrijft onder meer de afspraken betreffende een eventuele uittreding.

1) Kamerstuk 26 488, nr. 72


---






---- --