TNO

22 mei 2009

TNO en Wageningen Universiteit winnen Top Institute Food & Nutrition publicatie prijs

Het TIM-team heeft in samenwerking met de Wageningen Universiteit onder de TI Food & Nutrition vlag de prestigieuze "TIFN-publication prize" gewonnen. Het artikel, gepubliceerd in Environmental Microbiology van april dit jaar, heeft gebruik gemaakt van TIM-2, het dikke darm model van TNO. Dit is al de 2e prijs voor deze publicatie.

De innovatie van de methode betrof het gebruik van een substraat (zetmeel) dat volledig gelabeld was met het stabiele isotoop 13C. Door het isotoop te traceren in microbiele metabolieten (met LC-MS en NMR) en in de biomassa van de bacteriën (met RNA-SIP) was het voor het eerst mogelijk om een directe link te leggen tussen 1) substraat 2) microorganisme dat dit substraat fermenteert, en 3) microbiele metabolieten die door dat microorganisme geproduceerd worden. Aangezien deze microbiele metabolieten, de zogenaamde korte keten vetzuren (of short-chain fatty acids; SCFA) belangrijk zijn voor (darm)gezondheid heeft de jury unaniem deze publicatie aangewezen als de meest "scientific excellent" en "industrially relevant".

Dit is al de 2e prijs die deze publicatie. Eerder werd door de NVVM (Ned Verening van Microbiol) een prijs toegewezen als beste 1e publicatie van de AIO Petia Kovatcheva-Datchary van de WUR. TNO co-auteurs zijn Annet Maathuis, Albert de Graaf en Koen Venema.

De publicatie is te vinden in de gerelateerde items hieronder bij het kopje 'Zie ook'.

Publicatiegegevens

Auteurs: Kovatcheva-Datchary P, Egert M, Maathuis A, Rajili?-Stojanovi? M, de Graaf AA, Smidt H, de Vos WM, Venema K.

Titel Linking phylogenetic identities of bacteria to starch fermentation in an in vitro model of the large intestine by RNA-based stable isotope probing. Environ Microbiol. 2009 Apr;11(4):914-26.

Zie ook
Winnende Publicatie

Contactpersoon

Dr. K. (Koen) Venema
030 694 47 03
Contact opnemen