Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 22 mei 2009

Kenmerk 109

Basisscholen en gemeente Amsterdam pakken samen onderwijskwaliteit aan

De gemeente Amsterdam wil dat kinderen een goede voorbereiding krijgen op hun verdere schoolcarrière. De gemeente ondersteunt basisscholen met onafhankelijke onderwijskundige experts, start samen met het onderwijs een opleidingstraject voor schooldirecteuren en zet ervaren schoolleiders in om directeuren te coachen. Dit staat in het programma Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs waarmee het college van B&W heeft ingestemd.

Schoolbesturen en de gemeente werken samen en investeren in het planmatig verbeteren van het onderwijs en het professionaliseren van het onderwijzend personeel om de onderwijskwaliteit te optimaliseren. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs ligt bij schoolbesturen. Het programma van de gemeente Amsterdam is er op gericht schoolbesturen hierbij te ondersteunen.

Krachten bundelen
De kwaliteit van het onderwijs staat hoog op de prioriteitenlijst van het college. Lodewijk Asscher, wethouder Onderwijs, is blij met het programma: "Ik wil goed onderwijs voor ieder kind. Kinderen zijn de toekomst van de stad. Het is goed dat het onderwijs en de gemeente de krachten bundelen en samen dit programma hebben opgesteld en uitvoeren".

Onafhankelijke onderwijsexperts De scholen die aan het programma meedoen, werken twee jaar lang systematisch aan een duurzame kwaliteitsverbetering van hun onderwijs. Zij worden ondersteund door onafhankelijke onderwijsexperts die de gemeente inhuurt en betaalt. De school en de onderwijsexpert maken samen een verbeterplan. Gemeente en schoolbesturen dragen elk een deel van de kosten voor de uitvoering van het verbeterplan. De scholen nemen vrijwillig deel en maken hiermee bewust een keuze voor verdere professionalisering van hun organisatie. De intentie is om 63 basisscholen in Amsterdam te laten deelnemen. Op dit moment zijn 38 basisscholen al met de verbeteraanpak gestart en staan negen basisscholen in de startblokken.

Professionalisering onderwijspersoneel De schooldirecteur is de sleutel tot goede leraren en tot goed onderwijs. De gemeente ontwikkelt daarom samen met scholen en onderwijsinstellingen voor schooldirecteuren het opleidingstraject `Leiderschap met Ambitie'. In aanvulling daarop worden ervaren schoolleiders als coach ingezet om kennis en kunde uit het Amsterdamse basisonderwijs te benutten en om de professionalisering tot op de werkvloer te begeleiden.

Pb-109

.




22 mei 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 109 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2




Gemeente Amsterdam