Warchild


Olympisch Comité enthousiast over War Child
Het IOC had Edwin Odur, sociaal werker van War Child in Oeganda uitgenodigd om het Inter-Parish Sports League project onder de aandacht van de aanwezigen te brengen. Samen met zijn collega Ernst Suur van War Child Holland verzorgde Edwin een presentatie waarin de bijzondere rol van sport als middel om vrede te bevorderen duidelijk werd. Diverse organisaties zoals de Verenigde Naties (VN), ministeries, de FIFA en NOC*NSF lieten hun enthousiasme blijken over het unieke project. De VN nodigden War Child zelfs uit op het hoofdkantoor in Kenia als adviseur voor een platform over sport als middel voor vredesopbouw en ontwikkeling.

Bijzonder project
War Child werkt al sinds 2004 in het door oorlog getroffen Noorden van Oeganda. Twee jaar geleden startte War Child er een nieuw project dat zich richt op jongeren en de belangrijke rol die zij kunnen spelen in de ontwikkeling van hun gemeenschappen. In dit project, dat door en voor jongeren is ontwikkeld, staat sport centraal.

Plezier en positieve bijdrage
De sporttoernooien die in het kader van dit project georganiseerd worden zijn een groot succes. Zowel bij de jongeren als in de gemeenschappen. Niet alleen beleven jong en oud gezamenlijk veel plezier bij de wedstrijden, ook stimuleert een puntensysteem jongeren een positieve bijdrage aan hun dorp te leveren. Tegelijkertijd brengt het project mensen uit verschillende dorpen bij elkaar. Het biedt hen de mogelijkheid om na jaren van verdeeldheid, rondom een potje voetbal of korfbal, weer eens van gedachten te wisselen en samen in de toekomst te kijken.

Sport toernooi
De Inter-Parish Charity Sports League is een voetbal & nettball (soort korfbal) toernooi dat gedurende een langere periode loopt en waaraan een heleboel verschillende dorpen in Noord-Oeganda meedoen. Elk dorp vormt een team van meisjes en jongens. Deze teams spelen wekelijks wedstrijden tegen elkaar. Als ze een wedstrijd winnen, kunnen ze punten verdienen. Maar dat is niet de enige manier; de teams verdienen ook punten met een zogenaamde: `klusjes lijst'.

Klussen voor punten
De jongeren maken een schema waarin ze aangeven wat voor taken ze in hun dorp uit gaan voeren in het komende sportseizoen. Deze taken variëren van het geven van sport training aan kleine kinderen tot het schoonmaken van het dorp of het helpen van oude dorpsbewoners met huishoudelijke taken. Zo raken zij op een 'speelse' manier betrokken bij het opbouwen van hun eigen gemeenschap. Eens in de zoveel tijd checkt een onpartijdige jury of de taken en klusjes ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Als dit het geval is, scoort het team punten.

Een beker en een geit
Aan het einde van het sportseizoen telt de jury de sport- en kluspunten bij elkaar op. Het team met de meeste punten ontvangt een beker en een geit. De beker om te bewaren, de geit om samen met dorpsgenoten tijdens een feestje op te eten!

Bekijk de presentatie van Edwin en Ernst van War Child op het internationale forum over sport, vrede en ontwikkeling in Zwitserland. (Session II, de presentatie start bij de 43e minuut)